Incalzirea globala ar putea duce la eliberarea in atmosfera a deseurilor radioactive depozitate intr-o baza militara americana abandonata, ce a fost amenajata in perioada Razboiului Rece in calota glaciara a Groenlandei, daca acest fenomen va continua sa se extinda in urmatoarele decenii, au anuntat, vineri, mai multi oameni de stiinta, citati de Reuters, preluata de News.ro.

Camp Century, baza militara americana din Groenlanda unde sunt deseuri radioactiveFoto: Captura YouTube

Baza americana Camp Century a fost construita in nord-vestul Groenlandei in 1959, ca parte a unui studiu de fezabilitate ce a vizat posibilitatea construirii in zona Arcticii a unor baze de lansare a rachetelor nucleare, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Universitatea din Zurich.

Angajatii bazei au lasat in urma zeci de litri de carburant si o cantitate necunoscuta de materii radioactive - in special un agent de racire -, dupa ce baza a fost inchisa in 1967, presupunand ca acele deseuri vor ramane "inmormantate" in gheata pentru totdeauna, potrivit aceleiasi universitati europene.

In prezent, baza se afla la o adancime de 35 de metri. Insa o parte a calotei glaciare care o acopera va incepe sa se topeasca spre sfarsitul acestui secol, daca tendintele actuale de incalzire a climei se vor mentine, avertizeaza oamenii de stiinta.

"Incalzirea globala ar putea duce la o reactivare a acelor deseuri radioactive, considerate ingropate pentru totdeauna sub calota de gheata din Groenlanda", afirma cercetatorii de la Universitatea din Zurich, al caror studiu a fost publicat in aceasta saptamana in Geophysical Research Letters.

Studiul, condus de York University din Canada in colaborare cu Universitatea Zurich din Elvetia, estimeaza ca agentii poluanti din acea baza includ 200.000 de litri de carburant diesel si un agent de racire folosit de un generator nuclear pentru a produce energie electrica.

"Acesta este un nou tip de provocare politica la care va trebui sa ne gandim", a spus coordonatorul studiului, William Colgan, expert in climatologie si glaciatiuni, profesor la Universitatea York.

"Daca gheata se topeste, infrastructura bazei, inclusiv orice deseuri biologice, chimice si radioactive, ar putea sa reintre in mediul inconjurator si, potential, sa afecteze ecosistemele din apropiere", precizeaza comunicatul Universitatii Zurich.

Potrivit aceluiasi studiu, ar fi extrem de costisitor sa se incerce, acum, o extractie si indepartare a deseurilor. Studiul recomanda autoritatilor sa astepte "pana cand calota glaciara se va topi pana in punctul in care deseurile vor fi aproape expuse, inainte de a incepe remedierea sitului".