Statele Unite evalueaza noile documente trimise de Turcia in sprijinul unei eventuale extradari a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara ca a orchestrat lovitura de stat esuata din 15 iulie, a declarat joi un reprezentant al Departamentului de Stat american, citat de Reuters.

''Autoritatile turce au trimis in mai multe randuri documente si suntem in proces de parcurgere a respectivelor documente'', a afirmat purtatorul de cuvant Mark Toner.

Fethullah Gulen traieste din 1999 intr-un exil autoimpus in statul american Pennsylvania.

Toner a adaugat ca SUA s-au oferit sa ajute Turcia la anchetarea tentativei de puci din 15 iulie. Nu se stie daca Ankara a oferit vreun raspuns la aceasta oferta, citeaza Agerpres.

Un tribunal din Istanbul a emis joi un mandat de arestare impotriva predicatorului Fethullah Gulen. In mandatul de arestare, fostul imam este acuzat ca "a ordonat tentativa de lovitura de stat de la 15 iulie", care a creat un vid de putere timp de cateva ore si a dus la moartea a 272 de persoane. Aceste demers a deschis calea unei solicitari formale adresate SUA pentru extradarea lui Gulen, pe care presedintele turc Recep Tayyip Erdogan il considera dusmanul sau.

Cei mai inalti responsabili din Turcia au cerut deja de mai multe ori Statelor Unite extradarea 'teroristului' Gulen. Washingtonul a solicitat Ankarei sa furnizeze probe privind implicarea lui Gulen in tentativa de rasturnare a puterii.