Furtuna tropicala Earl s-a transformat miercuri in uragan la trecerea sa prin Caraibe indreptandu-se spre America Centrala, a informat Centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC), citat de AFP.

"Earl a inregistrat vanturi de 120 km/h, ceea ce arata ca a devenit un uragan de categoria 1, pe scara Saffir-Simpson" (care numara 5), au indicat meteorologii americani in buletinul lor recent.

La orele 21.00 GMT, uraganul se afla la circa 110 de kilometri nord-est de insula Roatan, in largul Hondurasului si se indrepta spre Belize, aflat la distanta de 240 de kilometri. Earl va continua sa avanseze in urmatoarele ore spre Bay Islands din Honduras si urmeaza sa ajunga joi in Belize, a precizat NHC. Centrul de supraveghere a emis stare de alerta pentru Puerto Costa Maya, din Mexic, tarmurile Belize si Guatemala, aflata mai la sud, alaturi de Bay Islands.

Sezonul uraganelor 2016 in nordul Atlanticului ar trebui sa fie apropiat celui normal, dar ar putea fi totusi mai activ decat cei din ultimii trei ani, potrivit prognozelor Agentiei Oceanice si Atmosferice Americane (NOAA).