Statele Unite si aliatii au incercat miercuri sa obtina o condamnare ferma si unanima din partea Consiliului de Securitate al ONU, dupa ultimele tiruri cu rachete balistice din Coreea de Nord. Potrivit AFP, eforturile au fost blocate de China, potrivit Agerpres.

Dupa doua ore de consultari cu usile inchise, ambasadoarea americana la ONU Samantha Power si omologul ei japonez Koro Bessho au declarat ca mai multe state membre ale consiliului au condamnat cu fermitate lansarea de miercuri a unei rachete nord-coreene, care a ajuns pentru prima data in zona economica exclusiva a Japoniei din apele internationale. Lor li s-a alaturat si reprezentantul Coreei de Sud.

"Am toate motivele sa cred ca consiliul va reusi sa se adune rapid si unitar pentru a denunta ultimele tiruri (...) o amenintare noua si grava la adresa pacii si securitatii internationale," a declarat Power. Ea a mai spus ca Washingtonul va continua sa insiste pentru aplicarea completa a rezolutiei 2270, adoptata de consiliu in martie, care a inasprit sanctiunile internationale impotriva Coreei de Nord, ca raspuns la al patrulea test nuclear efectuat de aceasta tara si la lansarea unei rachete.

Si Bessho a pledat pentru "un mesaj de fermitate" din partea consiliului, ca raspuns la "o actiune total inacceptabila din partea Coreei de Nord". Diplomatul nipon si-a exprimat speranta intr-un acord "imediat ce va fi posibil".

La intrarea in consiliu, ambasadorul britanic ajdunct Peter Wilson apreciase apreciat ca ar trebui luate in considerare masuri suplimentare, daca Phenianul ramane inflexibil. "Ar trebui sa luam in considerare toate mijloacele de a-i convinge pe nord-coreeni sa-si respecte angajamentele internationale", a declarat el ziaristilor.

Implementarea rezolutiei 2270 depinde insa de China, principalul partener comercial si singurul sustinator al Phenianului. Ambasadorul chinez Liu Jieyi a fost reticent fata de ziaristi, apreciaza AFP. El a declarat ca "trebuie sa lucram in mod responsabil pentru a garanta reducerea tensiunilor" in peninsula coreeana si ca "nu trebuie intreprins nimic din ce ar putea exacerba aceste tensiuni". Referindu-se evident la scutul antiracheta american care urmeaza sa fie amplasat in Coreea de Sud, reprezentantul Beijingului a subliniat ca "anumiti factori contribuie la tensiune". China considera scutul o amenintare la adresa propriei sale securitati.

Ca raspuns la intrebari despre acest subiect, ambasadoarea americana Samantha Power a aratat ca "actiunile intreprinse impreuna cu Coreea de Sud sunt eminamente defensive" si nu pot servi drept justificare a testelor cu rachete balistice ale Coreei de Nord.

Intr-o scrisoare catre Comitetul pentru Sanctiuni al ONU, 12 state - dintre care 10 membre ale Consiliului de Securitate - au cerut in 28 iulie anchetarea ultimelor tiruri cu rachete din Coreea de Nord. Mai multe rezolutii ale ONU interzic acestei tari orice activitati balistice sau nucleare. Cu toate acestea, Phenianul a efectuat patru teste nucleare (cel mai recent, in ianuarie anul acesta) si o serie intreaga de teste balistice, continuata miercuri prin lansarea a doua rachete (dintre care una a explodat imediat dupa lansare, iar cealalta a parcurs circa 1000 de kilometri si a cazut in mare, la 250 de km de coastele Japoniei).

SUA continua negocierile cu China pentru a obtine o reactie formala a Consiliului de Securitate la un tir fara precedent de pe un submarin nord-coreean, in iulie, dar demersurile nu par sa avanseze, potrivit unor surse diplomatice ale AFP. Cea mai recenta declaratie a consiliului a urmat unui test balistic nord-coreean din 23 iunie, care a constat in lansarea a doua rachete cu raza medie de actiune.