Cancelarul austriac Christian Kern a declarat miercuri ca va discuta cu sefii de guverne europeni incetarea negocierilor cu Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeana, ca urmare a deficitelor democratice si economice ale acestei tari, potrivit Agerpres.

Intr-un interviu acordat televiziunii austriece ORF, citat de Reuters, Kern a fost mai transant decat liderii europeni care si-au exprimat pana acum ingrijorarea privind reprimarea dizidentilor de catre presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Eventuala reintroducere a pedepsei cu moartea in Turcia a fost deja calificata drept o limita peste care nu se poate trece si care ar impiedica intrarea Turciei in UE. Kern spune insa ca aderarea Turciei este oricum o "fictiune diplomatica" si afirma ca "am face bine sa spunem acum ca apasam pe butonul de resetare".

"Stim ca standardele democratice sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea (Turciei - n. red.). Chestiunea economica este la fel de importanta, deoarece economia Turciei este prea departe de media europeana", a declarat cancelarul.

Intrebat daca Austria va propune oficial la Consiliul European din 16 septembrie intreruperea negocierilor de aderare, Kern a raspuns ca va "incepe o discutie pe acest subiect. Vom cere un concept alternativ."