Administratia SUA a recunoscut miercuri ca a trimis in Iran un avion cu echivalentul a 400 de milioane de dolari cash, dar a negat ca ar fi vorba de o recompensa pentru eliberarea unor ostatici, transmit agentiile DPA si AFP, potrivit Agerpres.

AFP mentioneaza ca banii, in bancnote de euro si franci elvetieni, au fost trimisi in ianuarie. Pe 16 ianuarie, Iranul si grupul celor sase puteri - SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania - au implementat, la Viena, acordul istoric din 14 iulie 2015 privind capacitatile nucleare iraniene, prin ridicarea sanctiunilor internationale impotriva Teheranului. Tot in 16 ianuarie, Washingtonul si Teheranul au anuntat eliberarea unor detinuti americani din Iran, in schimbul "clementei" americane pentru sapte detinuti iranieni. Pe 17 ianuarie, presedintele Barack Obama si secretarul de stat John Kerry au anuntat plata de catre SUA a 1,7 miliarde de dolari, in contul unei datorii catre Iran care ar fi datat dinaintea revolutiei islamice din 1979.

Wall Street Journal, citat de DPA si AFP, a publicat miercuri stirea privind plata celor 400 de milioane in numerar si a afirmat ca banii au fost de fapt o recompensa pentru eliberarea detinutilor americani.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca plata nu a reprezentat o recompensa, iar plata s-a facut in numerar deoarece SUA si Iranul nu au relatii bancare. "Este impotriva politicii Statelor Unite sa se plateasca recompense pentru ostatici", a insistat el.

Datoria de 1,7 miliarde de dolari a SUA catre Iran provine dintr-o achizitie de armament, platita de Iran chiar inaintea revolutiei islamice, reaminteste DPA. Cele doua tari au rupt relatiile diplomatice dupa schimbarea de regim de la Teheran, iar armele nu au mai fost livrate. O curte de arbitraj speciala de la Haga a stabilit ca datoriei de 400 de milioane de dolari i se adauga dobanzi de 1,3 miliarde.