Candidatul republican la presedintia SUA Donald Trump refuza sa sustina realegerea unor lideri ai partidului si pierde la randul sau sprijinul unor personalitati de dreapta, care sunt gata sa incalce o regula nescrisa si sa o voteze pe Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat. Reuters si AFP rezuma ultimele evolutii din campania electorala agitata a lui Trump, citeaza AGERPRES.

Potrivit Reuters, conflictul lui Trump cu liderii Partidului Republican a fost declansat de atacurile candidatului la adresa parintilor unui militar american cazut la datorie. Tensiunile au escaladat pana la refuzul aspirantului la Casa Alba de a sustine realegerea congresmanului Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite, si a senatorului John McCain, fost candidat prezidential. Agentia de presa mentioneaza doua surse din partid care ar fi declarat ca presedintele Comitetului National Republican, Reince Priebus, este furios pe Trump. Una din surse ar fi spus ca Priebus "simte ca e luat de prost". Reuters reaminteste ca el a fost cel care a facut cele mai mari eforturi de a-l aduce pe outsiderul Donald Trump pe linia traditionala a partidului.

Ryan - republicanul cu cea mai inalta pozitie castigata prin alegeri, McCain si Chris Christie, guvernatorul statului New Jersey si un aliat vechi al lui Trump, au fost printre cei care s-au delimitat public de acesta dupa atacurile sale la adresa parintilor capitanului Humayun Khan din armata SUA, musulman, ucis de o explozie in 2004 in Irak, in timp ce incerca sa-si protejeze camarazii. Parintii militarului, sotii Khan, de origine pakistaneza, au urcat pe scena Conventiei Nationale Democrate care a desemnat-o pe Hillary Clinton drept contracandidata a lui Trump si i-au reprosat acestuia promisiunile de a interzice temporar intrarea musulmanilor in SUA. Raspunsul lui Trump, sub forma de postari pe Twitter si declaratii pentru mass media timp de mai multe zile, au fost condamnate vehement de democrati si considerate deplasate chiar si in tabara republicana.

AFP afirma ca la republicani a fost incalcat tabuul votului pentru candidatul democrat. Totusi, cei mai multi alesi republicani din Congres continua sa sustina formal candidatura lui Trump sau afirma ca nu vor vota nici cu acesta, nici cu Clinton.

AFP citeaza televiziunea ABC, care a relatat ca si Reuters despre reactia lui Priebus, si televiziunea NBC, potrivit careia mai multi republicani influenti, printre care fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani sunt gata sa discute direct cu Donald Trump pentru a-l aduce la ordine.

Si congresmanul republican Newt Gingrich este mentionat de AFP printre criticii lui Trump. Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, care a incercat in 2012 sa obtina nominalizarea Partidului Republican drept candidat la presedintia SUA, a declarat ca "Trump se comporta ca si cum ar fi inca la alegerile primare, cand erau 17 candidati. Trebuie sa faca tranzitia si sa devina un potential presedinte al Statelor Unite, ceea ce reprezinta un nivel mult mai dificil".

Donald Trump l-a concediat luni pe Ed Brookover, un consilier responsabil cu legatura dintre campania sa electorala si Comitetul National Republican. Reuters reaminteste ca, impreuna cu comitetul, candidatul a strans in luna iulie donatii de 80 de milioane de dolari pentru campanie.

Reuters noteaza ca media sondajelor de opinie nationale recente, calculata de RealClearPolitics, este de 46,5% din alegatori pentru Clinton si 42% pentru Trump.