Armata rusa a informat Statele Unite ca rebelii din orasul sirian Alep au lansat un atac folosind substante toxice pe 2 august, la ora locala 19.05, a relatat miercuri agentia rusa de presa Interfax, citand un general rus, transmite Reuters.

Ca urmare a atacului, sapte persoane si-au pierdut viata si peste 20 au fost spitalizate, a mai relatat Interfax.

Regimul Bashar al-Assad si rebelii sustinuti de Occident se acuza de o serie de atacuri cu arme chimice produse in nordul Siriei, aminteste Mediafax. Un atac chimic a avut loc zilele trecute si in orasul Saraqeb, situat in provincia siriana Idlib, fiind ranite cel putin 30 de persoane. Incidentul din provincia Idlib s-a produs imediat dupa ce un elicopter rus a fost doborat de insurgenti, incident soldat cu moartea a cinci militari rusi.

O coalitie coordonata de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. Rusia a lansat, in septembrie 2015, raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 270.000 de morti.