​Un director executiv al Bitfinex, una dintre cele mai populare piete de schimb online pentru aceasta moneda, a anuntat ca securitatea i-a fost afectata, informeaza Reuters si Techcrunch.com.

Sigla BitcoinFoto: bitcoin.org

Inanuntulde pe siteul Bitfinex, companie cu sediul in Hong Kong, se spune ca problema de securitate a dus la oprirea tuturor tranzactiilor.

In comunicat se spune ca multi bitcoin au fost furati de la utiliztori, dar nu se precizeaza cate astfel de cripto-monede au disparut. Un angajat al Bitfinex a spus insa pe Reddit ca au disparut 119.756 bitcoins, care la cursul actual (circa 540$ pentru un bitcoin) valoreaza circa 65 mil dolari.

Cursul bitcoin a cazut cu circa 20% dupa anuntul companiei, in conditiile in care saptamana trecuta se tranzactiona pentru circa 650 dolari americani.

La cursul de saptamana trecuta, paguba ar fi de circa 77 mil. dolari.

Nu este foarte clar de ce cursul s-a prabusit, dar s-ar putea ca investitorii sa fi devenit tematori privind spargerea altor piete de schimb si sa-si fi vandut detinerile in aceasta moneda.

Acesta este al doilea scandal major privind o piata de schimb pentru Bitcoin, dupa ce in 2014 Mt. Gox a anuntat ca au disparut 850.000 de bitcoins apartinand clientilor companiei, care valorau la acel moment peste 450 mil. dolari.

Desi 200.000 de bitcoins au fost “gasiti”, motivele disparitiei - furt, frauda, erori de management - nu sunt foarte clare nici acum.