Un automobil-capcana care a avut ca tinta fortele de securitate din orasul Benghazi din estul Libiei a ucis marti cel putin 22 de persoane si a ranit alte 20, potrivit unui comandant militar si unor oficialitati medicale citate de Reuters.

Explozia a avut loc intr-o zona rezidentiala din cartierul Guwarsha, scena unor lupte intre fortele de securitate fidele guvernului din estul Libiei si Consiliul Shura al Revolutionarilor din Benghazi, o alianta a islamistilor cu alti opozanti. Gruparea, care include si o componenta al-Qaeda, a revendicat atacul intr-un comunicat postat pe mai multe site-uri media si sustine ca a ucis 28 de persoane si a ranit 70. In zona actioneaza si Statul Islamic, citeaza Agerpres.

A fost a patra explozie a unui vehicul la Benghazi in ultima saptamana. La doi ani de la lansarea ofensivei impotriva Consiliului Shura, Armata Nationala Libiana (LNA) comandata de Khalifa Haftar nu controleaza inca intregul oras. A fost si cea cu cele mai grave consecinte: un martor citat de Reuters afirma ca explozia a daramat un imobil cu doua etaje si a distrus 10 vehicule, dintre care mai multe blindate. Patru comandanti de teren s-au numarat printre victime, iar cadavrele unor soldati au ramas sub ruine.

Potrivit unui alt comandant LNA, Fadel al-Hassi, atacul a vizat o adunare a unitatii fortelor speciale. Trupele lui Haftar sunt aliate cu guvernul stabilit in estul Libiei din 2014, odata cu instalarea de catre grupuri armate a unei administratii rivale in capitala Tripoli.

Anul acesta, la Tripoli s-a instalat un guvern sustinut de ONU, dar respins deocamdata de Haftar si de guvernul din est. Presedintele american Barack Obama a afirmat marti ca sustinerea guvernului de la Tripoli este in interesul securitatii nationale a Statelor Unite.