Fortele aeriene ale SUA (USAF) au declarat marti operationala prima escadrila de avioane de vanatoare "invizibile" F-35 A, anunta AFP. Validarea escadrilei de 12 avioane cu baza in Hill, statul Utah dupa numeroase teste si anternamente este o etapa majora in programul marcat de intarzieri si depasiri majore ale bugetului alocat, potrivit Agerpres.

"F-35A va fi aparatul cel mai dominant din dotarea noastra, pentru ca poate ajunge in locuri unde alte avioane ale noastre nu reuseau si ofera conducatorilor nostri toate posibilitatile necesare pe campul de lupta", a subliniat generalul Herbert J. "Hawk" Carlisle, seful Comandamentului pentru Lupte Aeriene al USAF.

Fortele aeriene ale SUA nu au anuntat deocamdata un calendar exact al primelor misiuni de lupta ale noului avion, ar acesta ar urma sa fie desfasurat in strainatate pana la inceputul anului viitor.

"Suntem abia la inceput, este un pas intermediar care ne va duce in punctul in care capacitatile de lupta ale F-35 vor fi exploatate la maximum", a adaugate generalul Carlisle.

Corpul Puscasilor Marini ai SUA (USMC) anuntase inca de anul trecut ca un prim grup de avioane F-35B sunt gata de lupta, dar acestea nu au fost inca utilizate pe teren.

Programul F-35 a demarat la inceputul anilor 1990 si este cel mai scump program de inarmare din istoria militara, cu costuri totale estimate la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, pentru numai 2500 de avioane produse de Lockheed Martin. Avionul, al carui software de bord ar contine opt milioane de linii de cod, ar trebui sa fie de sase ori mai eficient decat aparatele actuale in luptele aeriene si de opt ori mai eficace in atacurile la sol.

Un incendiu la un motor, din motive neelucidate, in 2014, a dus la retinerea la sol a tuturor avioanelor F-35. Alte probleme tehnice, inclusiv la partea informatica, au dus si ele la intarzieri. Sistemul de scaun ejectabil prezenta la un moment dat riscul de a provoca moartea oricarui pilot cu greutate mai mare de 62 de kilograme.

In prezent exista trei versiuni ale F-35: F-35A pentru USAF, cu decolare si aterizare normala; F-35B pentru USMC, cu decolare de pe piste foarte scurte si aterizare verticala; si F-35C, destinat portavioanelor Marinei Militare (US Navy).