Carismatic si priceput la toate, dar in acelasi timp la nimic. Forbes ii dedica un amplu articol oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, descris pe de o parte ca filantrop, pe de alta parte ca politician declarat pro-UE, pe de alta parte om de afaceri controversat. Partidul sau conduce Republica Moldova. La Washington, Plahotniuc este considerat responsabil de orchestrarea "Jafului secolului" - furtul a un miliard de dolari, jumatate din rezervele Bancii Nationale a Moldovei. Descris pe scurt, Vladimir Plahotniuc este "omul din spatele cortinei" in Republica Moldova: om de afaceri care detine totul, de la statiuni de lux pana la mass-media, vice-presedinte si sustinator financiar al Partidului Democrat, de guvernamant, care se declara pro-european. Republica Moldova este insa, in prezent, un stat captiv din cauza crimei organizate, a banilor spalati si plimbati in off-shore-uri si a birocratiei controlate de Plahotniuc si de partidul sau.

Vlad PlahotniucFoto: parlament.md

Forbes aminteste de Mihail Gofman, fostul director adjunct al Serviciului pentru combaterea spalarii banilor si a finantarii teriorismului in Republica Moldova. In varsta de 43 de ani, Gofman este "fie prost, fie lipsit de frica", avand in vedere ca si l-a facut dusman pe cel mai puternic miliardar al tarii sale - Vladimir Plahotniuc, oligarhul suspectat de furtul a jumatate din rezervele Bancii Nationale a Moldovei. Iar moldovenii vor plati pentru toate acestea, avertizeaza Gofman.

  • Cu ce viteza se plimba banii spalati in Republica Moldova

Mihail Gofman spune ca a vazut la Plahotniuc si in cercul sau de apropiati bani spalati care intra sau ies din Moldova in acelasi ritm in care avioanele aterizeaza si decoleaza de pe aeroportul Heathrow din Londra, unul dintre cele mai aglomerate din lume, in orele de varf.

Interpol a lansat o investigatie asupra activitatilor lui Plahotniuc in Europa de Vest din anul 2007 si il considera posibil asociat cu organizatia moscovita Fratia Solntsevskaya, una dintre cele mai puternice organizatii de crima organizata din lume.

Intr-o calatorie recenta la Washington, Mihail Gofman a incercat sa convinga bratul lung al justitiei americane sa se implice.

Pana acum, Plahotniuc a castigat de fiecare data si este nevinovat pana la proba contrarie. Nu este insa considerat un om "curat", iar "petele" din trecutul sau i-au barat drumul spre functia de premier al Republicii Moldova.

Forbes comenteaza ca institutiile responsabile de aplicarea legii in Republica Moldova - Procuratura Generala si Centrul National Anticoruptie - par sa se concentreze in acest moment pe o singura sarcina: ei incearca sa elimine toti martorii care pot depune marturie despre deturnarea de fonduri uriasa care a avut loc intre 2014 si 2015, cunoscuta ca Jaful secolului.

  • Previziune Forbes: Plahotniuc ar putea cadea in urmatoarele luni

Printre acestia se numara doi dintre cei mai apropiati asociati ai lui Plahotniuc: unul este fost premier Vlad Filat, inchis din octombrie anul trecut, fiind considerat vinovat de implicare in Jaful secolului.

Cel de-al doilea este Ilan Shor, om de afaceri moldo-israelian in varsta de 29 de ani, care impreuna cu Plahotniuc, a facut in asa fel incat 3 banci controlate de oligarhul moldovean - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - sa intre sub administrarea Bancii Nationale a Moldovei in anul 2015, sub pretextul necesitatii unui plan de salvare. Odata ce a venit insa planul de salvare, banii au disparut.

Potrivit unor surse din Republica Moldova, in momentul in care Shor si Filat vor vorbi despre modul in care Plahotniuc a devalizat banca centrala, cel mai influent si bogat om din Republica Moldova va cadea si, odata cu el, si Partidul Democrat pro-UE.

In perspectiva alegerilor prezidentiale care se prefigureaza in octombrie, aceasta perspectiva este insa infricosatoare, noteaza Forbes, care se intreaba: Cui ii place UE acum?

Lunea aceasta, pe 25 iulie, omul de afaceri moldovean Kobalev Platon, fost partener bancar al lui Plahotniuc pana la mijlocul anilor 2000, considerat responsabil de "proiectarea" unor parti ale "sistemului", a fost arestat in Ucraina. Avocatul sau a acuzat faptul ca arestarea ar fi fost influentata de Plahotniuc.

Cu toti banii disparuti, Guvernul moldovean a avut recent alta idee - sa transforme banii disparuti in datorie suverana. Moldovenii vor plati insa pentru asta. E genial si in acelasi timp sinistru, noteaza Forbes.

Exista si o bruma de vesti bune pentru Gofman: pe 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat sa preia un proiect de lege al Partidului Democrat, care cauta o modalitate de a rambursa banca centrala pentru fondurile pierdute.

  • Plahotniuc si Partidul Democrat stiu unde sunt banii din Jaful secolului

"Partidul Democrat stie unde sunt banii. Nu exista nici un efort coordonat pentru a merge si a recupera acesti bani. In cazul in care Statele Unite sau Europa nu vor merge pe urmele acestor oameni, nimeni nu o va face, iar Moldova va ramane blocata in mizeria asta multi ani", spune Mihail Gofman.

Oficial, Plahotniuc nu a fost pana acum acuzat de nimic.

In conditiile in care Ucraina abia se afla pe radarul SUA, imaginati-va situatia Moldovei, scrie Forbes.

Dar, in cazul in care SUA si Uniunea Europeana "vor dori sa curete Moldova" si aceasta tara sa se alature Occidentului, atunci Chisinaul are o problema cu lipsa miliardului de dolari.

In luna octombrie, devastarea acestor banci risca sa se transforme in furie a alegatorilor fata de partidele pro-europene care ar fi trebuit sa faca din Republica Moldova altceva decat un loc de joaca pentru minti criminale, concluzioneaza Forbes.