Secretarul de stat american John Kerry a cerut luni regimului sirian, aliatului sau rus si grupurilor de rebeli sa dea dovada de retinere in luptele lor, in plin asediu al orasului Alep si fara prea multa speranta a unei iesiri din criza, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Kerry, care cauta sa gaseasca cu omologul sau rus Serghei Lavrov o solutie diplomatica la conflictul sirian, a recunoscut cu jumatate de gura esecul proiectului de tranzitie politica ce a fost fixat la 1 august.

"Este evident esential ca Rusia sa opreasca regimul (presedintelui Bashar al) Assad in atacurile lor, la fel cum este responsabilitatea noastra sa obtinem de la opozitie sa evite a se angaja in operatiuni", a pledat Kerry intr-o conferinta de presa.

El si-a exprimat "marea preocupare pentru ceea ce se intampla pe teren" la Alep, cel mai mare oras din nordul Siriei unde rebelii si aliatii lor jihadisti incearca sa sparga asediul total impus din 17 iulie de fortele siriene.

Seful diplomatiei franceze Jean-Marc Ayrault i-a scris sambata lui Kerry, precum si lui Lavrov, insistand sa se faca "tot ce este posibil pentru a evita esecul" unei solutii politice in Siria.

Washingtonul si Moscova coprezideaza Grupul international de sprijin pentru Siria (GISS), care reuneste aproximativ douazeci de tari si a stabilit in noiembrie 2015 la Viena o foaie de parcurs pentru pace, aprobata in decembrie printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.

Un organism politic de tranzitie era prevazut la 1 august, precum si o constitutie si alegeri pana la jumatatea anului 2017. In februarie, GISS a ajuns de asemenea la un acord privind incetarea ostilitatilor, dar care s-a spulberat.

John Kerry a recunoscut implicit esecul acestui proces.

"Intre momentul anuntului acestei date (de 1 august) si astazi, aproape tot timpul a fost consumat in incercarea de a instaura o incetare a ostilitatilor care sa fie semnificativa", a deplans secretarul de stat.

"Vom vedea in urmatoarele ore, in urmatoarele zile daca aceasta dinamica poate fi modificata", a conchis el.