Foarte respectatul senator republican John McCain l-a pus la punct luni pe Donald Trump, atragandu-i atentia miliardarului sa "dea exemplu", dupa un nou derapaj al acestuia, de aceasta data impotriva familiei unui soldat musulman decedat in pe campul de lupta, scrie AFP.

John McCainFoto: AGERPRES

"A venit timpul pentru Donald Trump sa dea exemplul pentru tara noastra si pentru partidul republican. Chiar daca partidul l-a nominalizat, acest lucru nu ii ofera dreptul sa-i defaimeze pe cei mai buni dintre noi", a declarat senatorul de Arizona, citat intr-un comunicat.

Trump se afla in centrul criticilor dupa ce a atacat public familia unui capitan musulman al armatei americane mort in Irak in 2004, in timp ce incerca sa salveze alti oameni.

Militarii americani sunt considerati prin traditie in tara lor niste eroi cara apara libertatea si criticile fata de ei sunt in general foarte prost vazute, in special cand este vorba de un soldat mort in lupta.

Tatal capitanului Khan, imigrant de prima generatie si avocat, a tinut un discurs emotionant la conventia democrata de saptamana trecuta, reprosandu-i lui Trump proiectul de a interzice intrarea musulmanilor in SUA.

Donald Trump a replicat atacandu-i sotia: "Daca priviti la sotia sa, statea in picioare acolo in spate, nu avea nimic de zis. Probabil nu are dreptul sa spuna nimic", a spus Trump, la ABC, lasand sa se inteleaga ca este vorba de o chestiune de religie.

Senatorul McCain, fost militar, a adus un omagiu familiei Khan si fiului lor Humayun.

"Doresc sa le spun dl si doamnei Khan: va multumesc ca ati emigrat in SUA. Suntem o tara mai buna multumita dvs. Si aveti dreptate, fiul vostru a fost ceea ce America are mai bun si amintirea sacrificiului sau va face din noi o natiune mai buna, nu va fi niciodata uitat", a subliniat McCain, el insusi fost erou al razboiului din Vietnam, unde a suferit ani de tortura.

Dar nici McCain nu a scapat de ironia lui Trump, in trecut.

"Nu e un erou de razboi. A ajuns erou de razboi pentru ca a fost prins. Mie imi plac oamenii care nu sunt prinsi", spunea Donald Trump, in urma cu un an.

Aceste afirmatii pareau la un moment sa-l coste puternic din punct de vedere politic. Dar nimic si niciunul dintre cei 16 adversari ai sai nu au putut sta in calea nominalizarii acestuia drept candidat al Republicanilor la Casa Alba.