Islamismul ameninta civilizatia occidentala si crestina, afirma, intr-un editorial publicat de cotidianul francez de dreapta Le Figaro, preotul si filosoful Philippe Capelle Dumont, in opinia caruia trebuie folosite "armele elementare de aparare", dar si cele ale adevarului si bunatatii.

Filosof si teolog, parintele Philippe Capelle Dumont este profesor si decan onorific al Facultatii de Filosofie a Institutului Catolic din Paris dar si presedintele Academiei Catolice din Franta.

Preotul afirma ca, sub o forma brutala si fara avertisment, islamismul isi arata adevarata natura.

Iata mai jos cateva extrase din editorialul semnat de Philippe Capelle Dumont:

  • Preotul caruia i s-a taiat gatul la Rouen de catre doi agenti Daesh (...) va simboliza pentru mult timp pentru Biserica, dar si pentru un popor si o civilizatie, ceea ce pana acum era cu grija evitat si chiar cu lasitate ascuns: legatura dintre actiunea islamista, catolicism si supravietuirea Occidentului.
  • Nu mai este loc, acum, pentru alibiul psihiatric al dezaxatului izolat sau pentru pretextul somerului disperat: suntem noi, in existenta noastra civica mostenitoare a 20 de secole de inspiratie iudeo-crestina, care suntem, ca intreg, vizati si amenintati de o strategie de distrugere totala.
  • Refrenul indignarii si limbajul de compasiune s-au epuizat dintr-o data. Extenuati, ne intrebam unde sunt armele care sunt la inaltimea luptei.
  • Arme de protectie, in primul rand. (...) Sa ne gandim ca niciun preot nu mai este de acum in siguranta pe pamantul Frantei, a carui frumusete datoreaza atat vocatiei lor.
  • Dar la fel, si mai profund, armele adevarului! (...) Da, islamul fundamental care ascunde bogatii de spirituale nu este islamismul radical care pulverizeaza orice realitate anterioara mesajului coranic. Cu toate acestea,  legatura de facto dintre islam si islamism ar trebui sa determine toate autoritatile religioase sa iasa din tacerea speriata si sa denunte discursul, raspandit in multe moschei, al recompensei celor 70 de fecioare promise (atacatorilor) kamikaze.
  • Si armele bunatatii, de asemenea. Cel mai rau ar fi sa se adopte, pe motiviul legitimitatii sau furiei sfinte, armele adversitatii criminale. (...) Instrumentalizate ideologic si politic intr-un trecut putin glorios, acestea nu sunt disponibile pentru o confruntare de acest gen. Ele trebuie orientate spre radacinile care construiesc coeziunea umana.
  • Absenta urii nu inseamna nici absenta protectiei si nici absenta luciditatii. Daca islamismul pune astazi o problema majora la fel ca, in alte timpuri, nazismul si stalinismul, musulmanii, fratii si surorile noastre, platesc un tribut greu.
  • Pot fi  ele comune armele protectiei, ale adevarului si ale bunatatii? Raspunsul este in asteptare.