11 soldati acuzati ca faceau parte din comandoul care a atacat hotelul din Marmaris de unde plecase cu putin timp inainte presedintele Recep Tayyip Erdogan in noaptea puciului ratat au fost arestati, a anuntat luni ministerul turc de Interne, citat de AFP.

Fugari de doua saptamani, cei 11 militari au fost prinsi in noaptea de duminica spre luni dupa ce satenii care incercau sa alunge mistretii din regiunea Ula, in apropiere de Marmaris, i-au observat si au anuntat armata.

Aceasta a utilizat drone si elicoptere pentru a-i localiza inainte de a lansa operatiunea de capturare, a adaugat ministerul de Interne, care a precizat ca au fost schimbate focuri de arma in cadrul acestei operatiuni, finalizate luni dimineata.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a precizat luni ca un soldat din acest comando este inca in libertate.

Agentia de presa oficiala Anadolu a indicat ca 37 de militari au facut parte din acest comando. Unii dintre ei au fost prinsi la zece zile dupa puciul ratat, in urma unui control rutier.

Presedintele Erdogan era in vacanta cu familia in statiunea balneara Marmaris cand a avut loc o tentativa de puci condusa de o factiune a armatei. Acesta a reusit sa plece din Istanbul inaintea atacului comandoului si sa se deplaseze la Istanbul in plina noapte, unde a fost primi de o multime de simpatizanti.

Atasatul german cu afaceri, convocat la Ankara

Tot luni, Turcia l-a convocat pe insarcinatul german cu afaceri, dupa manifestatia turcilor din Koln.

Cateva zeci de mii de partizani ai Recep Tayyip Erdogan s-au adunat duminica la Koln, cu drapele rosii pentru a-l sustine pe presedinte, care dorea sa sustina un discurs prin intermediul internetului.

Autoritatile germane se temeau ca un discurs video al lui Erdogan ar putea sa exacerbeze si mai mult tensiunile din cadrul diasporei turcesti din Germania, cea mai mare din lume - 1,55 milioane de turci.

Ankara a calificat drept "inacceptabila" decizia Curtii Constitutionale care a interzis interventia video a lui Erdogan si urmeaza sa comunice acest lucru si atasatului german cu afaceri.