Doua panze, una de Salvador Dali, cealalta de Tamara de Lempicka, au fost regasite dupa ce au fost furate in 2009 dintr-un muzeu din nordul Olandei, a anuntat detectivul specializat in obiecte de arta Arthur Brand, citat de Huffington Post si News.ro.

Este vorba despre opera pictorului suprarealist catalan Salvador Dali intitulata "Adolescenta", datata 1941, si de "Muziciana" a artistei poloneze Tamara de Lempicka din 1929, asa cum a precizat Arthur Brand pe contul de Twitter.

Cele doua tablouri au fost furate in 1 mai 2009, in plina zi, din Muzeul Scheringa de arta realista de la Spanbroek.

Mai multe persoane mascate au patruns in muzeu si au amenintat angajatii si vizitatorii cu o arma. Au smuls cele doua tablouri de pe perete, le-au urcat intr-o masina si au plecat in cateva minute, a explicat atunci politia.

Cele doua opere de arta au fost gasite in posesia unei bande criminale, care le primise ca moneda de schimb, a explicat detectivul pentru cotidianul olandez De Telegraaf.

"Aceasta organizatie nu voia sa recunoasca ca este vinovata de distrugerea sau revanzarea de opere de arta", a subliniat Brand, precizand ca tablourile furate sunt adesea folosite ca garantie intre tranzactiile dintre bande.

Detectivul a predat in deplina siguranta panzele unui inspector de la Scotland Yard, care se afla in contact cu proprietarul de drept. Identitatea acestuia nu este cunoscuta, a spus detectivul.