758 de militari turci au fost eliberati sambata din arest, dupa ce au fost retinuti in primele zile dupa lovitura de stat esuata. Anuntul vine dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a promis ca va renunta la procesele intentate pentru insulta si defaimare, dupa ce a fost inspirat de unitatea poporului turc in fata pucistilor, transmite Reuters, preluata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 60.000 de persoane au fost vizate de campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile statului, precum si din presa, prin demitere, suspendare, arestare sau punere sub acuzare.

Intre timp, aliatii occidentali au condamnat lovitura de stat, in care 237 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 2.100 au fost ranite potrivit datelor oficiale, insa s-au declarat ingrijorate de marimea campaniei de eliminare a opozantilor regimului.

Campania guvernamentala turca i-a vizat pe asa-numitii gulenisti, sustinatori ai clericului Fethullah Gulen, care a fost acuzat de autoritatile turce ca a orchestrat puciul esuat din noaptea de 16-16 iulie. Insa, Gulen dezminte toate acuzatiile si sustine ca Erdogan foloseste scuza puciului pentru a reduce la tacere disidentii.

Anadolu a precizat ca 758 de militari au fost eliberati sambatar seara la recomandarea procurorilor, dupa ce au marturisit. Magistratii au decis ca detentia nu este necesara.

Alti 231 de soldati pucisti raman in custodia autoritatilor.