Doi barbati predati vineri Frantei de catre Austria, suspectati ca au vrut sa ia parte la atentatele de la 13 noiembrie din Paris, au fost inculpati vineri seara la Paris si trimisi la inchisoare, a indicat pentru AFP o sursa judiciara, relateaza Agerpres.

Adel Haddadi, un algerian de 29 de ani, si Mohamad Usman, un pakistanez de 35 de ani, au fost inculpati "pentru asociere cu teroristi", a precizat sursa citata.

Cei doi barbati au fost arestati in decembrie intr-un centru pentru refugiati din Austria si faceau obiectul unui mandat de arestare european emis de Franta.

Justitia austriaca a anuntat anterior vineri ca i-a predat Frantei.

Potrivit justitiei franceze, Adel Haddadi si Mohamad Usman ar fi incercat sa ajunga in Franta, in toamna anului trecut, pentru a participa la atacurile din noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti.

Atentatele, revendicate de gruparea terorista Statul Islamic, au fost comise de mai multe grupuri de comando formate in sala de concerte Bataclan, pe mai multe strazi din capitala si in apropiere de Stade de France.

Cei doi suspecti arestati in Austria au ajuns pe insula greaca Leros la 3 octombrie, strecurandu-se printre fluxul de refugiati sirieni, in acelasi timp cu doi irakieni, neidentificati, care s-au aruncat in aer in apropiere de Stade de France in seara zilei de 13 noiembrie 2015.

La sosirea lor pe insula Leros, viitorii kamikaze irakieni de la Stade de France au trecut de controale fara probleme, dar politia greaca a descoperit ca pasapoartele lui Haddadi si Usman erau false si i-au plasat in detentie. Ei au fost incarcerati pana la 28 octombrie, apoi au ajuns in Austria, unde au fost trimisi intr-un centru de primire pentru solicitantii de azil pana la arestarea lor, la 10 decembrie.

Suspectul algerian Adel Haddadi s-ar fi alaturat SI in februarie 2015, iar pakistanezul Mohamad Usman este descris ca fiind un pirotehnician care lucra pentru doua grupari jihadiste pakistaneze apropiate retelei Al-Qaida.

Dupa arestarea sa in Austria, Haddadi le-a declarat anchetatorilor ca a vrut sa ajunga in Franta pentru "a indeplini o misiune", potrivit unei depozitii.

La 18 decembrie, politia austriaca a arestat la Salzburg un marocan de 25 de ani si un alt algerian, in varsta de 40 de ani, suspectati ca erau in "legatura stransa" cu cei doi barbati transferati in Franta. Insa in ceea ce-i priveste pe acestia, "investigatiile continua si nu s-au incheiat inca", potrivit unui comunicat al Parchetului din Salzburg.