Papa Francisc a vizitat fostul lagar de concentrare de la Auschwitz in timpul unei vizite in Polonia. Papa a intrat singur pe poarta pe care este scrisa celebra inscriptie "arbeit macht frei" ("munca te face liber"), s-a asezat pe o banca si s-a rugat cateva minute pentru victimele de la Auschwitz, scrie The Guardian.

Papa Francisc la AuschwitzFoto: Captura Youtube.com

1,1 milioane de oameni si-au pierdut viata in lagarul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Suveranul pontif si-a dorit ca vizita sa la Auschwitz - a treia a unui papa in istorie - sa se desfasoare in tacere: "Vreau sa merg in acel loc al groazei fara discursuri, fara multimi. Voi intra singur si ma voi ruga. Si poate Dumnezeu imi va da harul sa plang."

Singurele cuvinte au fost lasate de Papa Francisc in cartea de oaspeti de la Auschwitz: "Doamne, ai milă de poporul tău! Doamne, iartă atât de multă cruzime!"

Papa a petrecut câteva minute singur în celula lui Maximilian Kolbe, un preot franciscan care s-a oferit voluntar sa ia locul unui prizonier selectat pentru a fi trimis la moarte. Kolbe a murit la 14 august 1941 și mai târziu a fost sanctificat de Papa Ioan Paul al II-lea.

Dupa ce a semnat in cartea de oaspeti de la Auschwitz, Papa Francisc a vizitat si fostul lagar adiacent Birkenau, unde s-a intalnit cu cativa fosti detinuti si cu oameni care au ajutat la salvarea evreilor.