Trei oameni de afaceri de prim rang au fost retinuti vineri in cadrul vastei campanii de epurare declansata in Turcia dupa tentativa ratata de lovitura de stat, in spatele careia s-ar afla, sustine Ankara, predicatorul Fethullah Gulen, care traieste in exil in SUA, scrie AFP.

Mustafa Boydak, presedintele conglomeratului familial Boydak Holding company, a fost arestat de fortele de securitate in orasul Kayseri, in centrul Turciei, in acelasi timp cu alti doi directori din grupul sau, potrivit agentiei de presa pro-guvernamentala Anadolu.

Cei doi barbati - Sukru Boydak si Halit Boydak - au fost arestati la domiciliu. Politia il cauta pe fostul presedinte al grupului, Haci Boydak, precum si pe Ilyas si Bekir Boydak, pe numele carora au fost trimise mandate de arestare.

Conglomeratul Boydak Holding are afaceri in energie, finante si mobila, unde detine marci foarte cunoscute in Turcia precum Istikbal si Bellona.

Aceste arestari fac parte din cadrul unei anchete privind activitatile economice ale lui Gulen in Turcia si par a fi primele operate in mediul economic, in conditiile in care, pana in prezent, epurarea a afectat masiv armata, presa, magistratura si educatia.

Mustafa Boydak este si presedintele Camerei de Comert din Kayseri, un oras cu dezvoltare rapida care face parte din "Tigrii Anatoliei", orasele care au prosperat de la inceputul regimului lui Erdogan, in 2003.

Economia turca se bazeaza puternic pe mari conglomerate familiale.

Dupa lovitura de stat, aproape 16.000 de oameni au fost arestati, o represiune care ingrijoreaza democratiile occidentale.