Coalitia internationala contra gruparii Statul Islamic a recunoscut joi ca a facut noi victime civile in bombardamente in Irak si Siria in ultimele luni, ridicand la 55 numarul total al victimelor oficial recunoscute de la inceputul campaniei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Coalitia condusa de Statele Unite, care efectueaza bombardamente contra jihadistilor din august 2014, nu recunoaste victimele civile decat dupa lungi proceduri de ancheta.

Ea este acuzata ca subestimeaza in mare masura numarul lor.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), loviturile coalitiei in Siria au ucis circa 600 de civili, dintre care 136 de copii.

ONG-ul cu sediul la Londra, care dispune de o retea de surse in Siria in razboi, a indicat de exemplu ca o lovitura a coalitiei joi a ucis "cel putin 15 civili" la nord de Minbej, unde are loc in prezent o lupta inversunata pentru recucerirea orasului de la jihadisti.

Airwars, un alt ONG din Londra, estimeaza la randul sau ca numarul total de persoane ucise de coalitie in Siria si Irak a depasit 1.500.

Noile victime civile au fost confirmate joi intr-un comunicat al CENTCOM, comandamentul militar american in Orientul Mijlociu.

Printre ele sunt trei persoane ucise intr-o lovitura asupra unei rezerve de bani a gruparii Statul Islamic, pe 5 aprilie la Mosul in Irak.

Alte patru au fost ucise la 29 aprilie, de asemenea la Mosul, intr-o lovitura ce l-a vizat pe australianul Neil Prakash, considerat un recrutor influent al SI.

O munitie - bomba sau racheta- "a lovit trei civili pe un drum si un civil intr-o cladire adiacenta", potrivit comunicatului CENTCOM. Neil Prakash a fost de asemenea ucis in lovitura aeriana.

Intr-un al treilea caz, la 26 aprilie in apropiere de Qayyarah in Irak, un civil a murit pentru ca a aparut neasteptat langa tinta, dupa ce tirul fusese deja tras, a afirmat CENTCOM.

"Regretam profund pierderile accidentale de vieti si ranile rezultate in urma bombardamentelor si exprimam compasiunea noastra" tuturor persoanelor implicate, a mai declarat comandamentul militar american.

Coalitia a anuntat marti deschiderea unei anchete asupra unei lovituri din 19 iulie aproape de Minbej, care a facut cel putin 56 de morti potrivit OSDO.