China si Rusia vor efectua un exercitiu naval comun in marea Chinei de Sud, in septembrie, a anuntat joi ministerul chinez al Apararii, dupa ce o curte internationala de arbitraj a invalidat pretentiile teritoriale ale Beijingului in regiune, scrie AFP.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

Manevrele vor avea loc in "apele si spatiul aerian ale marii Chinei de Sud", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Yang Yujun, intr-o conferinta de presa.

Acesta a adaugat ca este vorba de un exercitiu de "rutina" si "nu vizeaza nicio parte terta".

La jumatatea lunii iulie, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis marti ca Beijingul nu are "drepturi istorice" asupra majoritatii apelor strategice din marea Chinei de Sud, dand astfel dreptate plangerii inaintate de Filipine.

"Tribunalul afirma ca nu exista niciun fundament juridic pentru ca Beijingul sa revendice drepturi istorice asupra resurselor din zonele maritime din interiorul 'liniei celor noua puncte'", afirma Curtea, intr-un comunicat.

China a precizat ca "nu recunoaste si nu accepta" decizia Curtii, afirmand ca nu are "nicio jurisdictie" in materie.

Beijingul revendica cvasi-totalitatea marii Chinei de Sud - bogata in hidrocarburi - spre nemultumirea altor tari riverane: Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei.

Regiunea este, de asemenea, o intersectie de rute comerciale vitala pentru comertul mondial iar apele sale sunt bogate in pesti.

China, care a boicotat audierile, se bazeaza pe delimitarea in "noua puncte" aparuta pe hartile chinezesti datand din anii 1940.

In cererea introdusa in 2013, Manilla a cerut Curtii de Arbitraj sa declare ca pretentiile Chinei incalca Conventia ONU privind dreptul maritim, semnata de ambele tari.

Pentru a-si sustine revendicarile, China a recurs la lucrari de extindere a unor insule sau recife, pe care a amplasat piste de aterizare, porturi si alte instalatii printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de constructie.