Ministrul de Justitie al Turciei, Bekir Bozdag, intentioneaza sa numeasca un numar total de 5.110 de noi procurori si judecatori in luna august, dupa demiterea unui numar ridicat de magistrati ca urmare a tentativei esuate de lovitura de stat, scrie Hurriyet Daily News, citat de News.ro.

Bozdag vrea sa evite orice intarzieri in sistemul judiciar, care ar putea sa fie provocate de numarul mare de procurori si judecatori demisi in ultima saptamana. Cei 5.510 de procurori si judecatori vor fi desemnati printr-un decret, care este permis de starea de urgenta dispusa de executivul turc.

Academia Juridica va organiza de urgenta un examen scris in perioada 28-30 iulie pentru selectarea noilor magistrati si procurori, care trebuie sa fie acceptati de Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor din Turcia.

Intre timp, demnitarul a explicat ca un numar de 2.220 de candidati vor fi alesi din randul absolventilor de Drept, in vreme ce restul vor fi adusi din randurile avocatilor turci.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a demis un numar de 2.745 de judecatori si procurori ca urmare a loviturii de stat esuate de la 15 iulie. Dintre acestia, 2.101 magistrati au fost trimisi in spatele gratiilor.