Rusii, care discuta despre un acord de cooperare militara cu SUA privind Siria, sunt inca "departe", de pozitia Statelor Unite, a declarat luni seara secretarul american al Apararii Ashton Carter.

Negocierile conduse de secretarul de stat american John Kerry urmaresc sa stabileasca daca rusii sunt "pregatiti sa faca o treaba buna in Siria", adica "sa promoveze o tranzitie politica", indepartandu-l pe Bashar al-Assad de la putere, si "sa-i combata pe extremisti" si nu opozitia moderata, a explicat oficialul american intr-o conferinta de presa la Pentagon.

"Ei sunt departe de aceasta pentru moment", dar "este ceea ce secretarul de stat Kerry incearca sa promoveze", a asigurat Carter.

Vinerea trecuta, Kerry a fost la Moscova unde s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin si cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Cele doua puteri au cazut de acord asupra unei cooperari crescute si asupra unor "masuri concrete" concepute pentru a salva armistitiu in Siria si lupta impotriva jihadistilor, inclusiv cele ale grupului de stat islamic. Dar proiectul, care ar putea include cooperarea intre militarii SUA si cei rusi naste scepticism in randul unor oficiali de la Washington.