Mii de turci s-au intalnit duminica in Piata Taksim, din centrul Istanbulului, pentru a-si manifesta sustinerea fata de democratie, dar si pentru a-si arata opozitia fata de starea de urgenta decretata de presedintele Erdogan dupa lovitura de stat esuata, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intalnirea are loc la apelul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat si laic), fost partid de opozitie devenit aliat al partidului lui islamo-conservator al lui Recep Tayyip Erdogan (AKP). Partizanii AKP au iesit cu miile in fiecare seara pe strazi dupa puciul esuat petrecut in urma mai mult de o saptamana.

Insa in marea de steaguri rosii fluturate duminica in Piata Taksim dominau portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk, tatal Republicii si figura tutelara a militantilor CHP.

"Aparam republica si democratia", "Suveranitatea apartine neconditionat poporului", "Nu loviturii de stat, da democratiei", scrie pe pancartele afisate de manifestanti.

Dincolo de respingerea loviturii de stat, multi oameni au dorit sa isi exprime ingrijorarea fata de stabilirea starii de urgenta, dar si opozitia lor fata de presedinte Erdogan: "Nici lovitura, nici dictat, puterea poporului!", "Turcia este seculara si asa va ramane!", "Noi suntem soldatii lui Mustafa Kemal".

Un reporter AFP a auzit un slogan clar ostil partidului de guvernamant "hot, ucigas, AKP", dar acest tip de slogan a fost rar.

La inceputul manifestarii, starea generala era una de calm, au constatat jurnalistii AFP.

La fata locului se afla un dispozitiv de securitate de amploare, participantii fiind nevoiti sa treaca printre trei cordoane de politisti. Au fost aduse in apropiere blindate usoare si tunuri cu apa.

Ora oficiala de incepere a mitingului a fost ora locala 18:00 (15:00 GMT).