Barbatul care si-a aruncat scuterul sub rotile camionului ucigas din Nisa a fost identificat: Franck, un barbat de aproape 50 de ani. Fiul acestuia se afla in piata Massena, spre care se indrepta masina condusa de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, teroristul care a ucis 84 de oameni de ziua nationala a Frantei, scrie Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

O inregistrare video, filmata de un ziarist german de la balconul hotelului sau, il arata pe motociclist lansandu-se in urmarirea camionului. De atunci, nu se stia nimic despre identitatea acestuia, dar ziaristii de la Nice Matin au reusit sa-l gaseasca.

In acea seara, Franck, care lucreaza la aeroportul din Nisa, a ratat focul de artificii. A decis atunci sa manance o inghetata cu sotia sa, astfel ca mergea cu scuterul pe Promenade des Anglais. La un moment dat, a vazut multimea fugind si un camion l-a depasit, lasand in urma morti si raniti.

"Am inteles imediat. Am decis sa accelerez. Sotia mea, in spatele meu, ma tragea de mana si ma intreba unde merg. M-am oprit. I-am spus: pleaca! Si am accelerat pana la fund".

In acel moment, barbatul avea un singur gand: fiul sau, care se afla in piata Massena, spre care se indrepta camionul.

"Voiam sa-l opresc cu orice pret", a povestit el. "Am reusit sa ajung in stanga lui, voiam sa intru in cabina. Cand am ajuns in dreptul lui, m-am intrebat: ce o sa poti face cu scuterul tau? Atunci l-am aruncat in camion. Am continuat sa alerg dupa el. Imi aduc aminte ca am cazut si m-am ridicat din nou. In cele din urma am reusit sa ma agat de cabina".

Fereastra camionului era deschisa si a inceput sa-l loveasca peste fata pe terorist.

"Nu spunea nimic. Nu a clipit". In acel moment, Mohamed Lahouaiej Bouhlel a scos un pistol si a incercat sa traga in el. "A indreptat arma spre mine, a apasat pe tragaci, dar nu s-a declansat". Teroristul l-a lovit atunci cu patul armei in cap.

Franck a cazut de pe scara masinii, dar a reusit sa revina. In cele din urma, pistolul a functionat si Bouhlel a tras un foc in aer.

Franck a cazut pe asfalt in momentul in care au inceput focurile politistilor.

Franck a fost retinut de politie. "Am fost retinut de politisti, care credeau, logic, ca aveau de-a face cu un terorist (...) Cand lucrurile s-au calmat, m-au prezentat ca martorul principal". S-a ales cu un hematom la cap, dureri la maini, un cot spart.

Martorii afirma ca gestul sau eroic a permis incetinirea camionului, permitand astfel politistilor sa il ucida pe terorist.