Candidatul republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite, Donald Trump, afirma, intr-un interviu pentru New York Times, ca in cazul in care va fi ales presedinte, SUA nu va interveni automat in eventualitatea in care un stat membru NATO este atacat si vorbeste din nou despre o impartire echitabila a costurilor de aparare in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Chestionat in legatura cu situatia tarilor baltice si activitatile amenintatoare ale Rusiei, discutate si la ultimul summit NATO, Trump a raspuns ca, in eventualitatea unui atac din partea Rusiei, el ar fi de acord ca Statele Unite sa intervina doar dupa ce s-ar asigura ca aceste state "si-au respectat obligatiile fata de noi", adica au platit costul interventiei, scrie New York Times.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Donald Trump a subliniat de mai multe ori, pe parcursul interviului, un lucru la care a mai facut referire in trecut: ca in calitate de presedinte al Statelor Unite, i-ar obliga pe aliati sa isi asume partea lor din costurile NATO, Alianta fiind sustinuta in principal de SUA, timp de zeci de ani.

Declaratiile lui Trump vin pe fondul unei scaderi dramatice a bugetelor de aparare in multe tari europene membre NATO in ultimele doua decenii. SUA au insistat permanent pentru indeplinirea angajamentelor prevazute in Tratatul NATO, de alocare a minimum 2% din PIB pentru aparare.

Articolul 5 din Tratatul NATO prevede ca:

"Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor si, in consecinta, sunt de acord ca, daca are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la auto-aparare individuala sau colectiva recunoscut prin articolul 51 din Carta Natiunilor Unite, va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea imediata, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, a oricarei actiuni pe care o considera necesara, inclusiv folosirea fortei armate, pentru restituirea si mentinerea securitatii zonei nord-atlantice.

Orice astfel de atac armat si toate masurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste masuri vor inceta dupa ce Consiliul de Securitate va adopta masurile necesare pentru restabilirea pacii si securitatii internationale."

Chestionat si pe tema situatiei din Turcia, Trump a refuzat sa comenteze represiunea care a urmat tentivei de lovitura de stat de vinerea trecuta, afirmand ca" Nu cred ca avem dreptul sa dam lectii. Uitati-va ce se intampla la noi. Cum putem da noi lectii in timp ce aici oamenii trag cu sange rece in politisti?"