Epurarea in cadrul armatei turce in urma tentativei de lovitura de stat prin arestarea si plasarea in detentie a mii de militari nu a slabit fortele armate ale tarii, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

"Turcia are o forta armata mare, forte armate profesioniste... Sunt sigur ca vor continua ca un aliat angajat si puternic al NATO", a afirmat Stoltenberg intr-un interviu pentru Reuters pe marginea unei reuniuni la Washington a oficialilor din cadrul apararii din peste 30 de tari implicate in coalitia impotriva Statului Islamic.

Circa 60.000 de soldati, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati sau plasati in detentie dupa tentativa de lovitura de stat militara, crescand tensiunile in intreaga tara de 80 de milioane de locuitori, care se invecineaza cu haosul din Siria si este un aliat al Occidentului impotriva Statului Islamic.

Aproximativ o treime din cei aproape 360 de generali turci in serviciu au fost plasati in detentie dupa lovitura de stat esuata din 15 iulie.

Armata a utilizat ultima data forta pentru o lovitura de stat de succes in Turcia in urma cu mai mult de 30 de ani, aminteste Reuters.

Miercuri, ministrii de externe olandez, german si canadian si-au exprimat ingrijorarea cu privire la amploarea represiunii conduse de autoritatile turce si au cerut Ankarei sa respecte statul de drept.

Stoltenberg a declarat ca se astepta ca reactia Turciei la tentativa de lovitura de stat sa fie proportionala si in conformitate cu valorile NATO, adaugand ca nu au existat discutii pentru reconsiderarea apartenentei Turciei la alianta militara.

"Este important pentru noi toti ca Turcia sa continue sa fie un puternic aliat al NATO deoarece Turcia este la granita intregii instabilitati, a tuturor violentelor pe care le-am vazut in Irak si Siria", a spus Stoltenberg.

Adresandu-se reporterilor dupa intalnirea ministrilor apararii la baza aeriana Andrews din afara Washingtonului, secretarul american al apararii Ash Carter a declarat ca intalnirea s-a concentrat asupra a ceea ce se va intampla dupa infrangerea Statului Islamic in ceea ce priveste stabilizarea si reconstructia.

Stoltenberg a mai declarat ca este nevoie de a face schimb de mai multe informatii in general in cadrul NATO si, in special, in ceea ce priveste lupta impotriva gruparii militante Statul Islamic.