Angela Merkel s-a declarat dispusa, miercuri, sa ofere timp Marii Britanii pentru a-si anunta iesirea din Uniunea Europeana, dupa ce premierul Theresa May a reiterat ca acest lucru nu se va intampla inainte de 2017, relateaza AFP.

"Este in interesul tuturor ca Marea britanie sa ceara aceasta iesire atunci cand va avea o pozitie de negociere bine definita", a declarat cancelarul german pentru presa, intr-o conferinta comuna cu premierul britanic Theresa May, cu care tocmai a discutat in cadrul primei vizite a premierului la Berlin, scrie News.ro.

"O buna pregatire este importanta, iar noi vom astepta momentul" in care Londra se va hotari sa-si formuleze cererea, in urma referendumului de la 23 iunie prin care britanicii au decis ca regatul sa iasa din UE, a adaugat Merkel.

Theresa May a reafirmat, la randul ei, ca tara sa nu va depune cererea de iesire anul acesta. "Acest lucru nu se va intampla pana la sfarsitul anului", a declarat ea.

"Acest lucru va lua timp si va cere o munca foarte precisa" in vederea pregatirii pozitiei Regatului Unit in negocierile cu restul Uniunii pe tema conditiilor iesirii, a subliniat ea.

Odata depusa cererea, tratatele europene prevad ca negocierile sa se incheie intr-un termen de doi ani, ceea ce face imposibila o iesire a Marii Britanii din blocul european la orizontul lui 2019.