Sute de protestatari au iesit in strada in statul indian Gujarat dupa un atac asupra unor sateni din casta de jos de catre casta de justitiari ce protejeaza vacile, scrie The Guardian.

Manifestantii violente in IndiaFoto: Captura YouTube

In confruntarile violente, un politist a fost ucis iar alti cativa sunt raniti, a spus seful politiei pentru AFP.

Sute de persoane au fost retinute de autoritatile ce incearca sa calmeze tulburarile, care au inceput luni si inca se intind.

In orasele si localitatile din Gujarat, statul din care proveine premierul indian Narendra Modi, politia a tras cu gaze lacrimogene si a folosit bastoanele pentru a incerca sa controleze protestatarii ce arunca cu pietre, blocheaza drumuri si incendiaza autobuze de stat.

Protestele au erupt dupa ce au aparut in spatiul public imagini cu atacul de saptamana trecuta asupra unor sateni din casta cea mai de jos, Dalit, care duceau o vaca moarta sa fie jupuita.

Clipul video arata patru barbati pe jumatate dezbracati, legati de o masina, batuti pe rand cu bastoane si curele intr-o piata aglomerata.

Vacile sunt considerate sacre de catre hindusi si uciderea lor este interzisa in Gujarat, dar satenii au spus ca animalul murise de cauze naturale.

Satenii din castele inferioare sunt adesea insarcinati cu curatarea strazilor din India de cadavrele vacilor, care umbla libere pe drumuri.