Autoritatile turce au pus oficial sub acuzare 99 dintre cei 360 generali ai tarii pentru presupusul lor rol in tentativa de lovitura de stat de saptamana trecuta, au declarat doi oficiali turci, potrivit Reuters. Alti 14 generali sunt in detentia in care au fost pusi dupa incercarea de puci. Tot miercuri, profesorii universitari au fost anuntati ca nu au voie sa plece la misiuni din strainatate.

TurciaFoto: Agerpres/AP

Alti 14 generali sunt in detentia in care au fost pusi dupa incercarea de puci.

-----------------

Joi

01:00 Erdogan ii cere sefului diplomatiei franceze "sa-si vada de treburile sale"

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut miercuri ministrului francez de externe Jean-Marc Ayrault "sa-si vada de treburile sale", ca raspuns la criticile sefului diplomatiei de la Paris asupra epurarilor din Turcia dupa lovitura de stat esuata, potrivit Agerpres.

Miercuri

23:40 Turcia a declarat starea de urgenta pentru trei luni in urma tentativei de lovitura de stat esuate, a anuntat miercuri presedintele Recep Tayyip Erdogan intr-o alocutiune televizata dupa reuniuni ale Consiliului National de Securitate si cabinetului la Ankara, informeaza agentia DPA, ctata de Agerpres.

23:10 Erdogan subliniaza legaturile stranse cu SUA, in ciuda disputei asupra lui Gulen.

Presedintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca nu doreste sa lege chestiunea utilizarii de catre Statele Unite a bazei aeriene Incirlik din Turcia de extradarea ceruta de Ankara a unui cleric musulman stabilit in SUA si pe care il acuza ca a pus la cale lovitura de stat militara esuata, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

22:30 John Kerry, secretarul de Stat american: SUA sustin Administratia din Turcia. Reactia la complot trebuie sa respecte normele democratice, potrivit Mediafax.

"Condamnam aceasta tentativa de lovitura de stat, vrem ca democratia sa continue si sa se dezvolte in Turcia", a declarat John Kerry, citat de cotidianul Business Standard.

"Vrem sa ne asiguram ca reactia la complot va fi total in conformitate cu democratia pe care o sustinem", a subliniat seful diplomatiei americane.

21:30 Ministrii german si olandez de Externe isi exprima ingrijorarea cu privire la arestarile din Turcia

Ministrii de Externe din Olanda si Germania si-au exprimat miercuri ingrijorarea cu privire la amploarea masurilor de represiune luate de autoritatile turce dupa tentativa de puci militar si au facut apel la respectarea statului de drept, relateaza Reuters.

"Avem ingrijorari serioase cu privire la situatia din Turcia", a declarat ministrul olandez de externe Bert Koenders, intr-o conferinta de presa la Washington. "Vrem sa transmitem un semnal puternic privind necesitatea respectarii statului de drept", a mai spus acesta.

Si ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat ca guvernul sau "priveste cu ingrijorare" la relatarile privind mii de persoane arestate in Turcia, iar altele impiedicate sa paraseasca tara.

21:00 Doi membri ai Curtii Constitutionale din Turcia au fost arestati, anunta televiziunea privata NTV

Cei doi judecatori constitutionali se numara printre cei 113 oficiali din sistemul judiciar care au fost arestati miercuri, a precizat NTV. De asemenea, a fost pus oficial sub acuzare si principalul aghiotant al presedintelui Erdogan.

20:42Avioane F-16 trimise sa opreasca doua ambarcatiuni turcesti ce incercau sa ajunga in apele grecesti

19:40Turcia l-a lasat fara pensie pe predicatorul Fethullah Gulen, pe care il acuza ca se afla in spatele puciului ratat

18:05 Alti 6.500 de angajati din Ministerul Educatiei din Turcia au fost suspendati din functii, a anuntat un oficial turc, potrivit Reuters.

Pana in prezent, aproximativ 60.000 de soldati, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau sunt anchetati dupa puciul militar esuat de la sfarsitul saptamanii trecute.

17:15 Erdogan, citat de agentia iraniana IRNA: Turcia este pregatita sa restabileasca pacea regionala impreuna cu Iranul si Rusia

17:06 Ministerul turc al Apararii investigheaza toti judecatorii si procurorii militari si a suspendat 262 dintre acestia, a anuntat televiziunea privata NTV, citata de Reuters.

16:15 Ultimele masuri de preluare a controlului impuse de puterea turca dupa tentativa de lovitura de stat sunt "contrare" statului de drept, afirma Berlinul.

"Aproape zilnic sunt luate noi masuri, care sunt contrare unui mod de actiune care respecta statul de drept si care nu respecta necesitatea proportionalitatii", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului, Steffen Seibert.

"Nu exista nicio indoiala ca aceste masuri sunt profund preocupante", a adaugat el.

15:46 Turcia a cerut miercuri Cambogiei sa inchida scolile din aceasta tara care au legaturi cu predicatorul Fethullah Gulen, potrivit AFP.

"Stim ca Fethullah Gulen este in spatele tentativei de lovitura de stat si stim ca scolule Zaman ii sunt afiliate", a declarat un functionar al ambasadei Turciei in Cambogia.

15:18 VIDEO Turcia: Un barbat scapa cu viata dupa ce doua tancuri au trecut peste el, in timpul tentative de lovitura de stat

15:00Kremlinul confirma o intalnire intre Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan la inceputul lui august

13:05 Compania aeriana ruseasca Aeroflot a suspendat toate zborurile cu destinatia Istanbul si Antalya pana in 26 iulie, scrie AFP.

Aeroflot, care anuntase deja suspendarea suspendarea zborurilor in 16, 17, 18 si 19 iulie, a declarat intr-un comunicat ca va prelungi moratoriul pana in 26 iulie.

Anterior, Consiliul Invatamantului Superior (YOK) a interzis pana la noi ordine orice misiune in strainatate pentru profesorii universitari, a anuntat miercuri agentia de presa proguvernamentala Anadolu, la cinci zile dupa puciul ratat, scrie AFP.

YOK cere de asemenea ca situatia universitarilor care se afla in prezent in misiune in strainatate sa fie examinata "de urgenta" si sa fie rechemati in Turcia in cel mai scurt timp, potrivit Anadolu.

Rectorii universitatilor sunt de asemenea rugati sa "examineze de urgenta situatia tuturor membrilor personalului academic si administrativ legati de FETO/PDY", acronime care desemneaza reteaua predicatorului Fethullah Gulen, si sa prezinte un raport pana in 5 august.

Fost aliat al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Gulen este acuzat de guvern ca este instigatorul puciului, dar acesta a dezmintit formal orice implicare.

Marti, autoritatile au luat o serie de masuri impotriva lumii educatiei si a invatamantului superior. Astfel, YOK a cerut demiterea a 1.577 decani de universitati publice, care au legaturi cu fundatii private, potrivit Anadolu.

Autoritatile au suspendat de asemenea 15.200 angajati ai ministerului Educatiei suspectati ca au legaturi cu Gulen.