Radioul de stat din Coreea de Nord a transmis recent o serie de numere cu sens indescifrabil, potrivit unor oficiali de la Seul, o posibila reinviere a metodei din timpul razboiului rece de a transmite mesaje codate catre spionii ce opereaza in Coreea de Sud, noteazaThe Guardian.

Coreea de NordFoto: Captura YouTube

O crainica de la statia de radio a citit numere timp de doua minute pe 24 iunie si timp de 14 minute vineri, potrivit ministerului pentru reunificare si serviciului national de informatii (NIS).

Un transcript al acestora furnizat de minister include fraze precum “Nr. 35 la Pagina 459” si “Nr. 55 la Pagina 913”.

In timpul razboiului rece, Phenianul a transmis asemenea numere pe unde scurte pentru a ordona misiuni agentilor infiltrati in Coreea de Sud, potrivit unor spioni ai Nordului capturati.

Ulterior a incetat acest tip de transmisiuni pentru ca a putut comunica cu spionii sai din strainatate prin internet. De asemenea, animozitatile intre cele doua Corei s-au diminuat dupa un summit istoric din anul 2.000.

Relatiile s-au deteriorat mult de atunci pentru ca Phenianul incearca dezvoltarea de arme nucleare, in ciuda sanctiunilor internationale.

Crainica transmisiunilor din Coreea de Nord a spus ca numerele sunt “insarcinari de verificare in fizica ale universitatii de invatamant la distanta pentru membrii expeditilor geologice din toata tara” sau “teme practice pentru lectii de matematica din cadrul universitatii pentru invatamant la distanta pentru membrii echipei nr. 27”.

Unii experti de la Seul apreciaza ca poate fi vorba de o incercare de razboi psihologic.