La unsprezece ani de la denominare, unii romani inca traduc preturile in milioane. Este probabil nostalgia de a fi fost milionari, odata. Atasamentul fata de banul vechi nu se manifesta insa doar in Romania. In Germania, la 15 ani de la introducerea monedei Euro, circula inca (dupa cum este formula oficiala) 12,76 de miliarde marci germane. Desi acestea variaza intre pfennig-ul care aduce noroc si bancnota de 500 de marci, majoritatea bancnotelor pastrate ca amintire sunt mai ales de valori mici. Este un semn al nostalgiei sau, mai recent, euroscepticism si nationalism marca AfD?

La finele lunii iunie, Banca Federala a Germaniei (Deutsche Bundesbank) a facut publice cifrele referitoare la vechea moneda: 167,3 milioane de bancnote si 23,5 miliarde de monede, in valoare de 12,76 miliarde DM, (6,53 miliarde de euro) s-ar afla in circulatie. Adica nu chiar in circulatie, la propriu. "Aceste bancnote si monede sunt, in mare masura, pastrate din motive nostalgice sau se afla la colectionari", declara Bundesbank, citata de Tagesschau.de.

Conform unui sondaj Emnid comandat de Postbank acum doi ani, majoritatea oamenilor ar avea "motive sentimentale" de a nu se desparti de vechii bani. 74% dintre respondenti ii pastreaza ca "amintire", 24% ca "investitie", iar 2% pur si simplu au uitat sa-i schimbe la banca. Certitudini in aceasta privinta nu are Bundesbank, care declara: "Putem doar sa facem presupuneri. Desigur ca atat motivatia de colectionar, cat si uitarea sau pierderea din vedere a marcilor germane, depuse undeva, joaca un rol important".

Campioane "la pastrare" sunt bancnotele de 10 marci (72 de milioane de bucati) si monedele de 1 pfennig (asa numitul pfennig norocos), al caror numar se ridica la 9,7 miliarde de bucati. Bundesbank considera insa ca nu toti banii vechi, nereturnati si neschimbati la banca in euro, mai exista la modul fizic. Partial, acestia s-au pierdut sau au fost distrusi complet.

Anual, potrivit raportului publicat de Bundesbank, se schimba bancnote si monede in valoare de 100 de milioane de marci. Desi ritmul schimbarii pare lent, in 15 ani s-au facut progrese remarcabile. La termenul referinta de schimbare a marcii germane in euro, 31 decembrie 2001, in Germania circulau inca DM in valoare de 76,57 miliarde de euro.

Nici alte tari din Eurozona n-au fost scutite de nostalgiile dupa moneda nationala. Francezii si-au plans francul, spaniolii au regretat peseta, italienii au renuntat cu greu la lira lor, asa devalorizata cum era ea la cursul de schimb. Si totusi, in 15 ani, un procent de 95% din monedele nationale ale marilor tari europene au fost preschimbate in euro.

In ce priveste francul si lira italiana, termenul de preschimbare a acestora a expirat. Peseta spaniola poate fi inca valorificata la Banca Nationala a Spaniei pana la finele anului 2020, iar escudo-ul portughez pana in februarie 2022. In Germania, Bundesbank nu a fixat un termen limita de preschimbare a DM, aceasta operatiune putand fi realizata oricand.

Banca Federala apreciaza ca marcile nepreschimbate se afla, in cea mai mare pondere, pe teritoriul Germaniei, insa un oarecare procent s-ar afla si in strainatate, chiar si in Europa de Est. DM se schimba fara comision la Bundesbank, paritatea aplicata fiind 1 € = 1,95583 DM. Greu se recupereaza monezile de cupiura foarte mica, mai ales pfennig-ii, care fie ca n-au fost dusi la banca deoarece nu merita efortul, fie sunt "iremediabil pierduti".

Nu fiecare mai are marci. Insa unii mai au chiar gramezi. Sunt bani uitati prin cotloane sau ascunsi bine. Sunt bani pastrati din ratiuni nostalgice, dar si de teama ca Euro s-ar putea dovedi instabil si moneda nationala va reveni candva.

Cantitati importante de marci au fost descoperite din intamplare: niste mostenitori ar fi descoperit multi bani-gheata in magazia de carbuni a unui imobil vechi, pe care l-au mostenit. Alta comoara in D-Mark ar fi fost gasita cu prilejul renovarii unei bai, cand a fost scoasa cada.

In timp ce Bundesbank face eforturi sa recupereze banul scos din uz, se observa insa si un contra-curent, care are de-a face cu noul val politic de sorginte nationalista si anti-Euro ce a luat avant in Germania, incepand cu 2013. Este vorba de propaganda partidului Alternativa pentru Germania (AfD).

Fondat in februarie 2013 la Berlin, AfD a reusit sa intre in Parlamentul European si sa-si trimita reprezentanti in cateva parlamente regionale. Ca "Partid anti-Euro", AfD speculeaza in spirit populist nostalgii. Una dintre acestea este cea vizavi de moneda nationala, Deutsche Mark.

Pe site-ul afiliat afd-gold.de se vindeau, la un moment dat, nu doar becuri de iluminat traditionale (ca protest la interzicerea acestora de catre UE), ci si marci germane. Moneda memoriala de 1 DM in aur, cu o greutate de 12 grame si puritate 999,9/1000 e un produs care s-a vandut ca painea calda, desi costa mult (actualmente 650 euro).

"Aceasta moneda a fost scoasa ca prima moneda de aur a Republicii Federale Germania, la comanda Bundesbank, exclusiv in anul 2001, cu prilejul despartirii de marca germana” se preciza in descrierea produsului cu un „tiraj” de 1 milion de exemplare.