Kremlinul a anuntat luni ca responsabilii pusi in cauza in raportul McLaren asupra dopajului din sportul rus vor fi suspendati pe timpul anchetei, conform solicitarii facute in acest sens de Agentia Mondiala Antidoping (AMA-WADA).

Primul cap care a cazut a fost cel al viceministrului Sportului, Iuri Nagornih, al carui nume figureaza in raport, demis in cursul serii de luni de premierul rus Dmitri Medvedev, anunta agentia TASS citata de Agerpres.

Chiar daca AMA a aratat in mod special cu degetul responsabilitatea ministrului Sportului, Vitali Mutko, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat insa ca acesta "nu a fost mentionat in raport drept un executant direct". "Responsabilii citati in raportul Comisiei drept executanti directi (ai infractiunilor) vor fi suspendati temporar din functii, pana la finalizarea anchetei", a indicat Kremlinul intr-un comunicat.

Rusia va solicita, insa, Agentiei Mondiale Antidoping "informatii mai complete, obiective si bazate pe fapte", pentru a lua o decizie finala in privinta acestor responsabili. "Acuzatiile impotriva sportivilor rusi nu se bazeaza decat pe depozitia unei singure persoane. O persoana cu o reputatie rea", a continuat Kremlinul, referindu-se la Grigori Rodcenkov, fostul conducator al laboratorului antidoping rus, ale carui acuzatii au fost publicate in luna mai de cotidianul New York Times.

Autoritatile de la Moscova denunta, pe de alta parte, "o recidiva periculoasa a ingerintei politicului in sport", dupa apelurile mai multor tari de excludere a sportivilor rusi de la Jocurile Olimpice 2016, programate intre 5 si 21 august la Rio de Janeiro.

"Evenimentele recente, atmosfera nelinistitoare care planeaza asupra sportului international si a miscarii olimpice ne reaminteste, fara sa vrem, de inceputul anilor '80", sustine Kremlinul in comunicatul sau, referindu-se la boicotarea de catre statele occidentale a JO de la Moscova, din 1980, ca urmare a invadarii Afganistanului de catre trupele sovietice. Tarile din blocul socialist, cu exceptia Romaniei, au boicotat apoi la randul lor Olimpiada de la Los Angeles, din 1984. "Da, forma acestei ingerinte s-a schimbat, insa scopul este acelasi: a face din sport un instrument de presiune geopolitica si a da o imagine negativa anumitor tari si popoarelor acestora", afirma comunicatul, citat de AFP.

"Miscarea olimpica, cea care joaca un rol unificator colosal pentru umanitate, poate sa se regaseasca din nou la un pas de sciziune", considera Kremlinul, care denunta "tentativele de extindere a sanctiunilor pentru dopaj" si asupra sportivilor curati.

"In cursul ultimelor sase luni, toti sportivii rusi s-au supus testelor antidoping la recomandarea AMA si, sub controlul agentiei britanice antidoping, in laboratoare din strainatate", reaminteste Kremlinul. In raportul sau de ancheta, comandat de AMA, juristul canadian Richard McLaren, acuza laboratoarele antidoping din Moscova si Soci ca au protejat sportivii rusi dopati, in cadrul unui ''sistem de dopaj de stat securizat'', ''condus, controlat si supervizat'' de Ministerul rus al Sporturilor, ''cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse''.

Agentiile antidoping din Statele Unite si Canada, precum si Comitetul Olimpic German au reactionat imediat, cerand excluderea totala a sportivilor rusi de la Jocurile Olimpice 2016, in urma acestor dezvaluiri.