In cazul tanarului afgan solicitant de azil in varsta de 17 ani care a ranit grav cu un topor si un cutit, luni seara, patru pasageri ai unui tren in Germania, inainte de a fi ucis de catre politie, autoritatile invoca un posibil "un atac islamist". Potrivit autoritatilor el a strigat "Allahu Akbar!" (n.r. Dumnezeu e mare!) in timpul atacului.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 11:40 Gruparea jihadista Stat Islamic a revendicat atacul, afirmand ca acesta a fost comis de unul dintre "combatantii" sai, potrivit agentiei Amaq, care are legaturi bune cu SI.

"Autorul atacului cu arma alba din Germania este unul dintre combatantii Statului Islamic si a efectuat aceasta operatiune ca raspuns la apelurile de atacare a tarilor coalitiei care lupta cu SI", in Siria si in Irak, a afirmat Amaq.

UPDATE: Ministrul de Interne bavarez, Joachim Herrmann, a anuntat marti dimineata ca un steag ISIS, desenat de mana, a fost gasit in camera atacatorului. El a mai spus ca doi dintre ranitii in atac sunt in stare foarte grava. Printre raniti sunt si un cuplu de chinezi, a mai spus oficialul.

"În timpul perchezitiilor in camera unde a locuit a fost gasit un steag al gruparii Stat Islamic, lucrat manual", a declarat oficialul la postul public de televiziune ZDF.

Incidentul a avut loc in jurul orei locale 21:15 (19:15 GMT), la bordul unui tren local care transporta aproximativ treizeci de persoane si care facea legatura intre orasele treuchtlingen si Wurzburg in Bavaria (sudul tarii).

40 de persoane au avut nevoie de ajutor psihologic la fata locului dupa ce au suferit un soc.

Ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Hermann, a anuntat ca tanarul venise in Germania singur, fara familie si a trait in orasul Ochsenfurt, aproape de locul unde a avut loc incidentul. Fusese luat in grija de o familie, ca minor, a declarat ministrul pentru televiziunea publica ARD.

Cu toate acestea, autoritatile locale au indicat ca astepta rezultatele anchetei. Parchetul a anuntat ca "motivele pentru acest act nu sunt clare", in acest stadiu.

In luna mai, un dezechilibrat psihic, in varsta de 27 de ani, a comis un atac similar tot intr-un tren regional, in sud, omorand o persoana si ranind trei.

In cazul in care se confirma ca solicitantul de azil a avut o motivatie terorista, faptul ar fi de natura sa reaprinda dezbaterea din Germania cu privire la politica de deschidere generoasa a cancelarului Angela Merkel fata de refugiati.

Mai mult de un milion de refugiati au sosit in Germania anul trecut, un numar semnificativ fiind sirieni care fug de razboi si persecutie. Afganii sunt de asemenea o parte importanta a acestor nou-veniti.