Cei doi piloti turci care au participat la operatiunea pentru a dobori un bombardier rus in noiembrie la frontiera cu Siria se afla in inchisoare, suspectati de implicare in tentativa de puci esuata in Turcia, a informat luni seara un oficial de la Ankara, potrivit AFP, citata deAgerpres.

La 24 noiembrie 2015, avioane F-16 turce au doborat deasupra frontierei siriene un bombardier rus, acuzat de Turcia ca a violat spatiul sau aerian. Acest incident, considerat de presedintele rus, Vladimir Putin, ca "un pumnal infipt in spate", a provocat o criza profunda intre cele doua tari. Dupa ce presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin in care exprima scuze pentru doborarea avionului, relatiile bilaterale s-au normalizat.

"Cei doi piloti care au facut parte din operatiunea pentru doborarea bombardierului Su-24 in noiembrie 2015 sunt in detentie", a declarat oficialul turc jurnalistilor, adaugand ca ei sunt banuiti de implicare in tentativa de puci.

Vladimir Putin a avut duminica o convorbire telefonica cu Recep Tayyip Erdogan in cursul careia a afirmat ca tentativa de puci este inacceptabila, exprimandu-si dorinta privind ''o revenire rapida la stabilitate''. Presedintii rus si turc urmeaza sa se intalneasca in prima saptamana din luna august, pentru prima lor intrevedere dupa normalizarea relatiilor bilaterale. Premierul turc, Binali Yildirim, a anuntat luni ca este 7.500 de persoane au fost arestate, dintre care 103 generali si amirali.