Un atentat care s-ar fi putut dovedi extrem de sangeros a fost dejucat "chiar inainte" de Euro 2016, a declarat luni premierul francez Manuel Valls, un argument in favoarea eficientei starii de urgenta, care urmeaza sa fie prelungita cu trei luni, pana spre sfarsitul lui octombrie, dupa atacul de la Nisa, relateaza News.ro citand AFP.

Manuel VallsFoto: Agerpres

"Am dejucat un anumit numar de atacuri in acest ultime luni, unul chiar inainte de Euro, care ar fi putut sa fie deosebit de sangeros", a declarat seful Guvernuli francez la iesirea de la o sedinta pe tema situatiei la zi, la Matignon, dupa atacul comis de Ziua Nationala a Frantei, soldat cu 84 de morti si peste 300 de raniti.

De asemenea, el a confirmat luni reluarea perchezitiilor administrative, in contextul in care Adunarea Nationala este chemata sa se pronunse prin vot marti - pentru a patra oara din noiembrie 2015 si pana in prezent - o prelungire a starii de urgenta, pana la 26 octombrie.

Premierul a dat totodata asigurari ca operatiunea Sentinelle va fi "reechilibrata" catre marile adunari estivale.

"Efectivele (operatiunii) Sentinelle se vor concentra asupra a doua misiuni principale - si anume asupra controlului fluxului la frontiere, in gari, pe aeroporturi si asupra securizarii marilor adunari estivale", a anuntat el in aceasta intalnire la Matignon cu reprezentanti parlamentari, dupa carnagiul de la Nisa, potrivit discursului pe care l-a sustinut, transmis de serviciile sale.

Proiectul de lege cu privire la prelungirea cu trei luni a starii de urgenta, care urmeaza sa fie examinat marti in Consiliul de Ministri si apoi sa fie dezbatut in Parlament, va permite exploatarea datelor din computere si telefoane confiscate, le-a spus Valls parlamentarilor.

***

Premierul Frantei a fost huiduit luni, cu ocazia comemorarii victimelor atentatului de la Nisa, unii oameni cerand demisia lui si a presedintelui Francois Hollande pentru gestionarea defectuoasa a situatiei securitatii in Franta, relateaza Mediafax.

Cateva mii de oameni s-au adunat, luni, la Nisa, pentru a comemora victimele atacului terorist de la Nisa, locul in care, in urma cu o saptamana, Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian ce locuia in Franta, a intrat cu un camion in multimea adunata sa celebreze ziua Frantei, omorand 84 de persoane si ranind alte 200.

Prim-ministrul Frantei, venit pentru a participa la momentul de tacere in cinstea victimelor, a fost huiduit de catre multime, aceasta strigand "ucigas", sau "demisia".