Ministrul britanic al Comertului International, Liam Fox, a avansat duminica 1 ianuarie 2019 ca posibila data a iesirii efective a Marii Britanii din Uniunea Europeana si a anuntat ca noul guvern de la Londra a inceput deja discutii informale pentru incheierea unor acorduri bilaterale de liber schimb cu mai multe tari, printre care se numara Australia si Canada, anunta Agerpres.

BrexitFoto: Captura Youtube.com

Data de 1 ianuarie 2019 este cea pe care "o am in vedere si ea ar putea fi propusa daca va fi nevoie", a declarat Liam Fox publicatiei Sunday Times.

Oficialul britanic, care conduce ministerul ce va trebui sa dezvolte legaturile economice ale Marii Britanii conform viitorului ei statut de tara nemembra a UE, a mai mentionat ca doreste ca atunci cand tara sa va parasi efectiv blocul comunitar sa fie pregatite mai mult de zece acorduri de liber schimb cu alte state. El va efectua saptamana viitoare o vizita in SUA.

Discutiile cu Australia privind un viitor acord de liber schimb au fost confirmate si de sefa executivului de la Londra, Theresa May, care s-a intalnit sambata cu omologul ei australian, Malcolm Turnbull.

"Este foarte incurajant ca unul dintre aliatii nostri cei mai apropiati cauta deja sa convina un astfel de acord. Acest lucru arata ca Brexitul poate functiona pentru Marea Britanie", a subliniat Theresa May.

Noul premier al Marii Britanii a afirmat de mai multe ori ca nu va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul retragerii din blocul comunitar, inainte de sfarsitul anului.

Responsabilii Comisiei Europene insista pe langa noul executiv britanic sa intreprinda cat mai repede acest demers si refuza sa poarte orice discutie cu Londra privind relatiile viitoare intre UE si Marea Britanie inainte de activarea acelui articol.