Mii de sustinatori ai presedintelui Recep Tayyip Erdogan au iesit din nou in strada in Turcia, la indemnul acestuia, pentru a protesta fata de tentativa de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata, relateaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

In piata Taksim din Istanbul si in piata Kizilay din Ankara, mii de oameni s-au adunat agitand drapele turcesti si portrete ale lui Erdogan.

Premierul turc Binali Yildirim, care si-a facut aparitia-surpriza in piata Kizilay din Ankara, le-a cerut oamenilor sa ramana mobilizati.

Duminica a fost o noua zi agitata in Turcia, a doua dupa lovitura de stat esuata de vineri noaptea. Autoritatile au dat asigurari ca au preluat controlul integral asupra principalelor orase din tara, cu exceptia Instanbului unde mai raman cateva grupuri de conspiratori care inca nu s-au predat.

Intre timp, operatiunea de epurare se desfasoara in forta, 6.000 de persoane, dintre care jumatate militare, fiind arestate. Printre acestia se numara comandantul bazei de la Incirlik, folosita de trupele aliate pentru raidurile contra Statului Islamic, care este acuzat de complicitate la tentativa de puci si consilierul sef militar al presedintelui Erdogan.

Liderul turc a promis la inmormantarea victimelor violentelor de vineri noaptea ca va continua sa curete "virusul" din institutiile statului si a promis reintroducerea pedepsei cu moartea pentru pedepsirea vinovatilor, in conditiile in care Franta, ingrijorata de valul de arestari, a avertizat ca puciul esuat nu ii ofera lui Erdogan "un cec in alb" pentru epurari.