Un barbat inca necunoscut este eroul evenimentelor de azi-noapte din Nisa, cand un tunisian a ucis 84 de persoane calcandu-le pur si simplu cu un camion in timpul focului de artificii de Ziua Frantei. Barbatul a sarit pur si simplu pe capota camionului si a incercat sa-l opreasca, cu mainile goale, pe sofer. Nu a reusit decat sa-l incetineasca pe sofer, care a scos pistolul ca sa-l neutralizeze pe barbat, dar a sfarsit prin a fi ucis de politisti, potrivit Le Figaro.

Camionul folosit in atacul din NisaFoto: AGERPRES

Astfel, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel a incetinit camionul alb de 19 tone, si-a scos pistolul sa-l impuste pe barbat - care a reusit sa sara de pe cabina, dar incetinirea i-a fost fatala: politistii au tras asupra lui si l-au omorat.

Politistii au tras in camion peste 50 de gloante, potrivit sursei citate.

Un deputat francez care a fost martor al scenei a confirmat-o pentru Europe 1.

Inainte ca barbatul necunoscut sa-l incetineasca printr-un act de mare curaj, camionul condus de tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel a fost urmarit pentru 200 de metri de trei politisti francezi. Acestia au alergat pe jos in spatele camionului si au tras in el, fara a putea insa sa il opreasca.

Toate detaliile, prezentate de Le Figaro, ridica mari semne de intrebare legate de modul de actiune al politistilor francezi.

In primul rand, nimeni nu intelege cum a putut fi lasat tunisianul sa urce cu camionul pe zona pietonala a promenadei, un loc interzis circulatiei rutiere. Potrivit presei franceze, promenada pietonala ar fi trebuit sa fie ultrasecurizata, mai cu seama ca era vorba despre o uriasa adunare populara de Ziua Frantei.

In al doilea rand, ziaristii francezi scriu despre reactia tarzie a politistilor: tunisianul a parcurs aproape 2 km pe promenada in cursa lui ucigasa, timp in care a condus in zig-zag intre zona pietonala si cea rutiera. La un moment dat, deranjat de o pergola cazuta pe trotuar, Mohamed Lahouaiej Bouhlel a parasit zona pietonala si a coborat in zona rutiera, unde densitatea spectatorilor era si mai mare si unde a facut si mai multe victime.

Al treilea semn de intrebare e legat de lipsa de atentie a politistilor fata de cetateanul tunisian, care fusese condamnat pentru acte de violenta si, potrivt Le Monde, trebuia tinut sub observatie de autoritatile franceze. Trebuie spus totusi ca Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31 ani, cetatean tunisian) nu era cunoscut serviciilor secrete pe motive de radicalizare.