O noua zi a terorii in Franta dupa ce un sofer de origine tunisiana a intrat cu camionul in multimea adunata de Ziua Frantei in centrul orasului Nisa si a ucis 84 de oameni, printre care si copii. Doi romani sunt raniti. Numele atacatorului ar fi Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tunisian de 31 de ani. Potrivit presedintelui Hollande, alti 50 de raniti se zbat intre viata si moarte. Detalii despre oribilul atac relatate de martori oculari pentru presa franceza: soferul ucigas a condus direct prin multime ucigand oameni pe o distanta de 2 km din totalul de 5 ai promenadei unde se sarbatorea Ziua Frantei.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Urmariti LIVETEXT evenimentele zilei

21.59: Un responsabil al ONU le cere turistilor sa-si exprime solidaritatea fata de Franta vizitand aceasta tara pentru a sfida astfel teroristii.

21.37: Manuel Valls: Atacatorul de la Nisa, legat "intr-un fel sau altul" cu Islamul radical / Alte atacuri, posibile

20.51: MAE: Nu au fost alti romani raniti in afara celor doi anuntati anterior. Reprezentantii Consulatului General la Marsilia au vizitat toate spitalele care au primit victime

"Reprezentantii Consulatului General al Romaniei la Marsilia au vizitat toate cele 4 spitale din Nisa si spitalul din localitatea Frejus, care au primit in urgenta cetatenii raniti in urma atacului. Mentionam ca, in urma intalnirilor avute cu reprezentantii spitalelor, nu au fost identificati cetateni romani printre persoanele ranite, cu exceptia celor doi cetateni romani internati despre care MAE a informat anterior'', informeaza Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa.

MAE mai precizeaza ca seful oficiului consular roman de la Marsilia s-a deplasat la Centrul pentru Situatii de urgenta din Nisa, care gestioneaza inclusiv situatia decedatilor, si la Centrul de primire si consiliere al familiilor: ''Reprezentantii celor doua institutii au comunicat ca, pana in prezent, nu au fost identificati cetateni romani printre decedati. Precizam, insa, ca operatiunile de identificare a tuturor persoanelor decedate nu s-au finalizat''.

20.19: Nisa, teren fertil pentru radicalizare jihadista

19.07: Camionul folosit pentru atacul de joi seara de la Nisa a stat parcat mai multe ore in apropierea Promenade des Anglais, potrivit martorilor. Politia l-a intrebat pe soferul camionului fara insemne vizibile ce cauta acolo, iar acesta le-a raspuns ca livreaza inghetata si ca urma sa plece in scurt timp. (vezi aici mai multe informatii)

18.18: Procurorul general al Frantei, Francois Molins: Atacul nu a fost pana acum revendicat dar modul de operare ce seamana cu cel al organizatiilor teroriste. Cautam sa vedem daca exista legaturi intre Mohamed Lahouaiej Bouhlel si celule terorisme

Alte declaratii ale lui Molins:

  • In jurul orei 22:35 un barbat care se afla singur intr-un camion de 19 de tone si care a fost inchiriat saptamana ceasta a intrta pe Promenada Englezilor, a condus circa 2 km si a lovit foarte multi spectatori
  • Teroristul a tras de mai mult ori in directia politistilor. Politia a ripostat si a deschis focul asupra camionului care si-a continuat drumul circa 300 de metri.
  • In camion se afla doar o bicicleta, un pistol automat si un incarcator, cartuse.
  • Am mai gasit un al doilea pistol automat si 2 replici in plastic ale unor arme Kalashnikov, un telefon mobil, mai multe documente, un card bancar si un permis de conducere pe numele unui barbat din Tunisia nascut in 1985. Am descoperit identitatea teroristului Mohamed Bouhlel, era casatorit si avea copii. Sotia lui a fost retinuta in aceasta dimineata.
  • Bouhlel fost condamnat in martie la 6 luni deinchisoare cu suspendare.
  • Nu era in atentai serviciilor de informatii, nu a fost niciodata anchetat si nu a ridicat niciodata suspiciuni de terorism.
  • L-am localizat pe acest barbat in estul orasului Nisa.
  • Camionul a fost luat pe 14 iulia, a venit sa recupereze acest camion singur, pe bicicleta si apoi a plecat spre centru orasului.
  • Au fost gasite materiale telefonice, informatice, din locuinta sa si sunt acum verificate.
  • Incercam sa aflam cum au fost folosite materialele pe care le-am confiscat pana acum.
  • Ancheta vrea sa determina in ce conditii a reusit acest barbat sa obtina arme, sa inchirieze camionul si daca a avut complici.

18.16: Procurorul general al Frantei: Mohamed Lahouaiej Bouhlel fusese condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, verificam cum a putut sa-si procure arme. Nu era cunoscut ca radicalizat, nu era in atentia serviciilor secrete. Verificam daca avea legaturi cu celule teroriste

18.09: Procurorul general: 10 copii printre cele 84 de victime. 200 de persoane ranite, 52 in stare de urgenta absoluta

18.00: A aparut prima fotografie a lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autorul atentatului din Nisa

17.45: Fosta sotie a atacatorului a fost arestata preventiv. Anchetatorii incearca sa stabileasca motivele care au stat in spatele atacului. (AFP)

17.16: Martori la carnagiu relateaza pentru Nice Matin ca soferul camionului a strigat de mai multe ori Allah Akbar (Allah e mare): "Soferul tragea de volan la stanga, apoi la dreapta, pentru a lovi cat mai multi. Era oribil, erau copii loviti peste tot"

16.46: La domiciliul atentatorului tunisian nu au fost gasite nici arme, nici explozibili (Le Figaro)

16.37: Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti: "O sa continuam lupta noastra impotriva intolerantei, impotriva nerespectarii vietii umane si pentru valorile noastre care sunt comune, ale Romaniei si Frantei. Le multumesc tuturor celor care au venit pentru condoleante."

16.21: Hollande: Circa 50 de raniti se zbat intre viata si moarte

16.18: Francois Hollande i-a vizitat pe ranitii in atentat, internati in spitale din Nisa.

16.11: Situatia pe aeroportul din Nisa a revenit la normal.

15.56:Citeste o relatare despre eroul necunoscut care a ajutat la uciderea atentatorului

15.38: Printre victimele identificate pana acum se numara si o elvetianca. (AFP)

15.17:Aeroportul din Nisa a fost evacuat partial, vineri dupa-amiaza, din cauza unui bagaj suspect, anunta Fox News, citand un jurnalist al Associated Press aflat la fata locului.

14.45: O tanara care se afla joi seara la Nisa era, pe 7 iulie, la Dallas, in ziua cand in orasul american a avut loc un atac armat. "Este foarte trist sa vezi ca am fost marcata ca fiind in siguranta de doua ori intr-o saptamana pe Facebook. Nu ar trebui sa traim intr-o lume ca asta", a povestit Kristen Crouch, originara din Dallasm, care a venit la Nisa pentru nunta unui prieten.

14.11: Printre victime se numara o rusoaica, o armeanca si un uncrainean (Nice Matin)

14.07: David Thomson, autorul cartii Jihadistii francezi, caracterizeaza Nisa drept unul dintre orasele cele mai infestate de propaganda jihadista. Ziaristul scrie ca peste o suta de rezidenti in Nisa sunt plecati in Siria (Slate)

14.02: Derapaj major al postului tv France 2: Azi-noapte a difuzat live un interviu cu un barbat care statea langa cadavrul sotiei sale. Azi, postul public de televiziune si-a cerut scuze

13.42:Numele atacatorului ar fi Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetatean francez de origine tunisiana, in varsta de 31 de ani, casatorit si tatal a 3 copii, scrie BBC. Politia franceza nu a confirmat informatia.

13.41: Camion suspect in Nisa, echipele de genisti intervin, localnicii evacuati din cartier (Nice-Matin)

13.29: Presedintele Francois Hollande a ajuns la Nisa (AFP)

13.25: Klaus Iohannis a semnat, la ora 13:00, in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Frantei la Bucuresti, fiind prima persoana care a facut acest lucru.

''Intregul popor roman este alaturi de poporul francez in aceste momente dificile, in care multi oameni nevinovati, printre care si copii, si-au pierdut viata atat de tragic si nedrept, chiar de Ziua Nationala. Gandurile noastre merg catre familiile victimelor, care trec prin momente de grea incercare, pe care speram sa aiba puterea de a le depasi. In egala masura suntem aproape de cei raniti, carora le uram insanatosire grabnica. Europa, spatiu al valorilor democratiei, libertatii si drepturilor omului, este lovita inca o data - in Franta prietena - de un act terorist abominabil. Aceasta tragedie ne angajeaza si mai mult in combaterea flagelului terorismului, prin unirea ferma a efortului tuturor celor care cred in valorile umanitatii. Asigur Franta - asa cum am facut-o si ieri, aici, la Ambasada, cu prilejul sarbatorii de 14 Iulie - ca poate conta pe Romania in acest efort. Sincere condoleante!'', a scris seful statului.

13.23: Printre victime se numara o profesoara germana si doi elevi care sarbatoareau bacalaureatul (Le Figaro)

13.20: Doi cetateni americani ucisi in atentat, a anuntat Departamentul de Stat, citat de AFP.

13.01: Londra anunta ca isi va "revizui masurile de securitate" in urma atacului din tara vecina

Primarul Londrei Sadiq Khan a anuntat vineri ca va "revizui masurile de securitate", in capitala britanica, a doua zi dupa atacul "atroce" de la Nisa, potrivit AFP.

"Vreau sa ii linistesc pe londonezi, vom revizui acum toate masurile de securitate dupa atac. Seful politiei din oras si eu vom face tot posibilul pentru a asigura siguranta londonezilor", a declarat primarul in timpul unei vizite la aeroportul londonez Gatwick.

12.41: Cel putin 50 de copii internati in spital la Nisa (surse medicale pentru AFP)

12.27: Orasul Nisa se goleste rapid de turisti, camerele de hotel sunt eliberate in ritm alert, transmite presa franceza

12.24: Povesti emotionante din Nisa: Un bebelus de 8 luni pierdut in timpul masacrului a fost regasit datorita unei postari pe Facebook

12.07: Autoritatile belgiene nu au informatii despre 20 de cetateni belgieni in urma atacului de la Nisa. (RTBF.be)

12.05: Liderii a 51 de state europene si asiatice, reuniti vineri in Mongolia, la summit-ul Europa-Asia, condamna intr-o declaratie comuna "atacurile teroriste pline de rautate si lasitate" care au lovit recent continentul eurasiatic.

11.56: Iata traseul camionului pe aproape 2 km de pe promenada super-aglomerata din Nisa:

11.47: Al-Azhar, cea mai inalta autoritate a Islamului sunnit, cu sediul la Cairo, face apel la "unitate impotriva terorismului". (AFP)

11.37: Manuel Valls: Suntem in razboi cu teroristii, dar Franta nu cedeaza.

11.35: Trei zile de doliu national in Franta, de sambata pana luni.

11.32: Premierul Manuel Valls: Autoritatile franceze au deschis o ancheta pentru terorism.

11.30: Politia franceza face, la aceasta ora, perchezitii la locuinta soferului camionului. (RTBF.be)

11.24: Ambasada Frantei la Bucuresti: Masuri de securitate consolidate in jurul tuturor institutiilor oficiale franceze in Romania, drapelele in berna

11.12: Autorul atacului a fost identificat, anunta politia franceza. Este vorba despre un franco-tunisian in varsta de 31 de ani, care locuia la Nisa, soferul camionului care a intrat in multime, ale carui acte de identitate au fost gasite in camion. (AFP)

10.48: Camionul a fost inchiriat in urma cu doua zile (Le Figaro)

10.42: Vaticanul condamna "in mod absolut" atentatul de la Nisa: "Condamnam orice act de nebunie mortala, ura, terorism si orice atac impotriva pacii".

10.20: Cei doi romani raniti in atentat sunt un cuplu. Ei au rani usoare, iar starea lor nu este grava.

10.07:Klaus Iohannis: "Asigur poporul francez de solidaritatea Romaniei. Cei doi romani raniti primesc toata ingrijirea de care au nevoie. Acest flagel terorist nu va reusi sa dezbine Europa, nu vom inceta sa credem in valorile libertatii si ale democratiei."

10.00: Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, si-a scurtat sejurul in Mongolia, unde urma sa participe la summit-ul Europa-Asia, dupa atentatul de la Nisa. (AFP) La summit-ul Europa-Asia, Romania este reprezentata de premierul Dacian Ciolos.

9.50: Clotilde Armand: "Teroristii islamisti au profitat de spiritul european de toleranta si de respectul nostru pentru drepturile omului pentru a ne face rau. Sustin deportarea tuturor celor care se fac responsabili de difuzarea propagandei teroriste islamice si sunt condamnati de instantele europene. Moscheile cu clerici radicali islamisti ar trebui inchise."

9.46: Imagine terifianta filmata de un amator cu momentul in care camionul plonjeaza in multime:

9.43: Imagini cu multimea care fugea din calea camionului:

9.38: 10 copii morti printre victimele atacului, anunta autoritatile locale din Nisa (BFMTv).

9.33: Un martor al atacului sustine ca pe promenada din Nisa nu a existat niciun dispozitiv de securitate inaintea atacului. (ITV News)

9.30: Newt Gingrich, lider Republican american, fost candidat la presedintie: E vina elitelor occidentale carora le lipseste curajul sa faca ce e corect, ce e necesar. Trebuie regandite regulile, altfel vom pierde razboiul cu teroristii (Twitter)

9.27: Reprezentanti ai Consulatului roman de la Marsilia, aflati la Nisa, s-au deplasat la spitalele unde sunt internati ranitii si au stabilit legatura cu rudele celor doi romani raniti in atac, care sunt spitalizati. Rudele primesc asistenta consulara de specialitate.

9.25: Martor al atacului: Am vazut corpuri de oameni zburand ca popicele. (Le Monde)

9.23: Atentatorul ar fi strigat Allah akbar! cand a coborat din camion (The Telegraph)

9.17: Angela Merkel: Germania este de partea Frantei in lupta impotriva terorismului. (AFP)

9.08: Un roman in varsta de 24 de ani aflat joi seara pe promenada din Nisa unde se sarbatorea Ziua Nationala a Frantei a scapat nevatamat din atentat. (Mediafax)

9.04: Barack Obama condamna "oribilul atac terorist" impotriva "celui mai vechi aliat al americanilor". (Le Monde)

9.02: Rudele disperate apeleaza la retelele de socializare in speranta de a-i gasi pe cei dragi, despre care nu mai au vesti dupa atacul de la Nisa.

9.01: Toate evenimentele culturale din Nisa, printre care un concert al Rihannei si un festival de jazz, au fost anulate

8.58: Martor francez pentru Le Monde: Cadavrele picau ca popicele in fata camionului

8.57: Atentatul nu a fost inca revendicat

8:55: Soferul camionului a tras de cateva ori cu un pistol inainte de a fi impuscat de politisti. In camion s-au gasit o grenada nefunctionala si alte cateva arme (AFP)

8.48: Klaus Iohannis pe Facebook: Condamn ferm atacul infiorator care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Nationala a Frantei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa

8.46: Detalii despre oribilul atac relatate de martori oculari pentru presa franceza: soferul ucigas a condus direct prin multime ucigand oameni pe o distanta de 2 km din totalul de 5 ai promenadei unde se sarbatorea Ziua Frantei

8.44: Noi informatii de la MAE despre cei doi romani raniti in atentat: O echipa consulara este deja la Nisa, cei doi romani raniti sunt spitalizati. MAE a pus la dispozitia cetatenilor romani contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei Romaniei la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040

8.33: John Kerry: Un atentat oribil

8.31: Lazar Comanescu, min. Externe: Nici un roman mort, doi raniti