Decana Curtii Supreme americane Ruth Bader Ginsburg a declarat joi ca regreta afirmatiile foarte dure impotriva candidatului republican la Casa Alba, Donald Trump, pe care l-a numit '"impostor", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Judecatoarea Ginsburg, 83 de ani, explica intr-un comunicat ca magistratii Inaltei Curti "trebuie sa evite sa comenteze in privinta unui candidat la o functie publica". "Voi fi mai prudenta pe viitor", a adaugat ea.

"Este un impostor", declarase judecatoarea, la CNN. "Nu are nicio coerenta. Spune tot ce ii trece prin cap. Este foarte egocentric".

Intr-un alt interviu, publicat de New York Times, Ruth Bader Ginsburg a subliniat ca aceasta miza este cruciala.

"Refuz sa imi imaginez ce am deveni - ce ar deveni tara - daca Donald Trump ar fi presedinte", a declarat judecatoarea.

"Pentru tara, ar putea fi vorba de o numire pe patru ani. Pentru Curte, ar putea fi ... nici macar nu vreau sa imi imaginez".

In replica, miliardarul american i-a cerut demisia sugerand ca aceasta este senila.

Dupa decesul neasteptat, in februarie, a magistratului conservator Antonin Scalia, Curtea Suprema nu mai numara decat opt judecatori, patru conservatori si patru progresisti.

Urmatorul presedinte ales in noiembrie va nominaliza, pe viata, al noualea judecator, care va apleca balanta intr-o parte sau cealalta.

Numita de Bill Clinton, Ruth Bader Ginsburg are deja 23 de ani petrecuti la Curtea Suprema. Cu o inaltime de 1,54 metri, "RBG" pare sa vina dintr-o alta epoca, cu dantelele si manusile pe care le poarta frecvent, dar este in mod regulat numita printre cele mai influente femei din lume.