Noul ministru britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat joi ca tara sa ar trebui sa activeze pana la finalul acestui an Articolul 50 din Tratatul UE, articolul care prevede iesirea voluntara din Uniunea Europeana, potrivit The Telegraph.

Declaratia ministrului vine in contradictie cu povitia premierului Theresa May, care spusese ca nu va activa Articolul 50 pana la sfarsitul anului.

Si ministrul nominalizat pentru Finante, Philip Hammond, a declarat ca Marea Britanie nu a decis deocamdata cand sa invoce Articolul 50 pentru a incepe procesul formal de parasire a uniunii Europene, potrivit Reuters.

Intrebat la postul de radio LBC daca Articolul 50 va fi invocat pana la sfarsitul acestui an, acest a raspuns: "Nu, este o decizie pe care nu am luat-o inca".

La insistentele ziaristului, care a intrebat din nou cand va demara Regatul procedura formala de divort, acesta a precizat ca nu poate raspunde inca la aceasta intrebare.

Hammond a mentionat ca decizia votului in favoarea Brexit va insemna ca Marea Britanie paraseste piata unica, dar Regatul va trebui sa negocieze un nou acord de parteneriat comercial.

"Vom iesi din piata unica drept rezultat al deciziei noastre de a parasi Uniunea Europeana", a spus el.

"Problema este cum vom negocia cu Uniunea Europeana nu din punct de vedere al unor membri, ci din punctul de vedere al unor vecini apropiati si parteneri comerciali".