Autoritatile de la Beijing au anuntat ca ar putea instaura o zona de aparare aeriana deasupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, la o zi dupa ce o instanta internationala a decis impotriva pretentiilor teritoriale formulate de Beijing, informeaza agentia de stiri DPA, citata de Mediafax.

"Zona de aparare aeriana (ADIZ) nu este o inventie chineza, ci mai degraba a unor mari puteri. In cazul in care securitatea noastra este amenintata, desigur ca avem dreptul," a declarat ministrul adjunct de Externe, Liu Zhenmin, la o conferinta de presa.

Liu a cerut, de asemenea, altor state "sa nu profite de ocazia pentru a ameninta China", referindu-se la decizia Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga.

"Nu exista vreo baza legala care sa ii permita Chinei sa revendice drepturi istorice asupra resurselor aflate in zonele maritime care intra in sfera celor nou linii", a anuntat Curtea de Arbitraj, facand referire la o linie de demarcatie pe o harta din 1947 a Marii Chinei de Sud.

Beijingul a afirmat ca decizia este "nula" si a reiterat ca are drepturi istorice asupra Marii Chinei de Sud, o zona prin care trece un ruta cheie pentru comertul maritim international si care este bogata in resurse naturale.

Expertii avertizeaza ca masura va escalada tensiunile in regiune si avertizeaza ca Beijingul ar putea sa-si sporeasca prezenta militara in Marea Chinei de Sud pentru a afisa o pozitie ferma in aceasta chestiune.

Beijingul revendica aproape intrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede ca se gasesc rezerve uriase de petrol si gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan si Vietnamul au, de asemenea, revendicari in zona.