Uniunea Europeana doreste sa deschida sa deschida urgent negocierile cu Marea Britanie, unde miercuri a fost investit noul premier, Theresa May, in timp ce Moscova si-a exprimat speranta stabilirii unui "dialog constructiv" bilateral, transmite AFP, citta de Agerpres.

Brexitul "a creat o noua situatie la care Marea Britanie si Uniunea Euroepana trebuie sa raspunda curand. Sunt nerabdator (...) sa va aflu intentiile in legatura cu acest subiect", a scris presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o scurta scrisoare difuzata pe Twitter.

De asemenea, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indemnat Londra sa dea dovada de promptitudine: "Chestiunile liderilor fiind rezolvate, astept sa lucram rapid pentru a regasi stabilitatea".

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat speranta intr-o relatie de lucru ''fructuoasa'' cu viitoarea sefa a guvernului de la Londra, si a afirmat ca este ''nerabdator'' sa o primeasca pe Theresa May la Consiliu.

Intr-o discutie telefonica, presedintele francez, Francois Hollande, i-a facut cunoscuta noului prim-ministru britanic dorinta sa ca negocierile pentru iesirea Regatului Unit din UE "sa fie angajate cat mai repede posibil", potrivit Palatului Elysee.

Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat, la randul sau, necesitatea de continua "relatiile prietenesti dovedite", potrivit purtatorului de cuvant al acesteia.

"Nu ne putem permite o lunga perioada de incertitudine", a afirmat premierul belgian, Charles Michel, considerand ca este in interesul ambelor parti, atat al UE, cat si al Marii Britanii, sa se ajunga la "clarificarea situatiei".

In ce il priveste, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat dispus la "un dialog constructiv" cu premierul britanic, Theresa May.