Departamentul de Stat american a anuntat miercuri o serie de sanctiuni impotriva a doi rusi avand legaturi cu gruparea jihadista Statul Islamic (SI), dintre care unul este un fost detinut de la inchisoarea militara Guantanamo, considerand ca sunt "teroristi internationali", scrie AFP citata de Agerpres.

Aslan Avgazarovich Byutukaev, cunoscut sub numele Amir Khamzat, si Ayrat Nasimovich Vakhitov, zis si Salman Bulgarsky, sunt "in mod special clasati ca teroristi internationali", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Aceasta clasificare speciala duce "la impunerea de sanctiuni impotriva strainilor care au comis sau prezinta un risc important de a comite acte teroriste amenintand securitatea cetatenilor americani, securitatea nationala, politica externa sau economia Statelor Unite", a continuat Departamentul de Stat.

Potrivit autoritatilor americane, Byutukaev este liderul SI in Cecenia si responsabil de organizarea unor atentate sinucigase in Rusia, mai ales a celui din ianuarie 2011 de la aeroportul Domodedovo din Moscova care a facut 35 de morti.

El a devenit un conducator al SI in 2015, potrivit diplomatiei americane, si a proiectat ulterior atacuri in numele gruparii jihadiste.

La randul sau, Ayrat Vakhitov este un fost detinut de la inchisoarea americana Guantanamo, potrivit Pentagonului. El a fost arestat in 2001 in Afganistan inainte de a fi transferat spre Rusia in 2004. Potrivit Departamentului de Stat, el a luptat in Siria pentru SI si utilizeaza internetul pentru a gasi recruti.

"Actiunea de astazi (miercuri) previne publicul american si comunitatea internationala ca Aslan Avgazarovich Byutukaev si Ayrat Nasimovich Vakhitov sunt angajati activ in activitati teroriste", a continuat Departamentul de Stat.

Pe viitor, cetatenii americani au interdictia de a face tranzactii cu cei doi indivizi, iar eventualele bunuri ale lor aflate in Statele Unite vor fi blocate.