Unul dintre principalele puncte de trecere intre Israel si Fasia Gaza inchis de noua ani pentru transferul marfurilor a fost redeschis miercuri, potrivit unor responsabili, potrivit Agerpres.

Vehicule incarcate cu marfuri au trecut pe la punctul de trecere Erez pentru a patrunde in enclava palestiniana Gaza supusa unei blocade israeliene de aproape un deceniu, a transmis un fotoreporter al agentiei France Presse aflat la fata locului.

Din anul 2007, Erez era rezervat doar traficului de persoane. Marfurile tranzitau pe la punctul de trecere Kerem Shalom, in sudul Fasiei Gaza.

In mai, ministrul israelian al apararii de la acea data, Moshe Yaalon, a anuntat apropiata redeschidere a punctului Erez, subliniind necesitatea de a decongestiona punctul de trecere Kerem Shalom.

Un purtator de cuvant al Cogat, organismul care coordoneaza activitatile israeliene in teritoriile palestiniene, a confirmat miercuri trecerea unui autobuz pe la punctul Erez, in nordul Fasiei Gaza.

"Aceasta masura a fost luata pentru a facilita activitatea importatorilor palestinieni si a ajuta astfel economia Fasiei Gaza", a declarat el.

La randul sau, o asociatie a proprietarilor palestinieni de autovehicule, a facut cunoscut ca 110 masini au tranzitat pe la punctul de trecere.

Erez este mai apropiat de marile orase israeliene decat Kerem Shalom. Prin redeschiderea sa se urmareste facilitarea transportului spre Fasia Gaza al marfurilor provenind din porturile israeliene ca Ashdod.

Israelul impune de aproape un deceniu o blocada terestra, maritima si aeriana Fasiei Gaza controlate de miscarea islamista palestiniana Hamas.

Potrivit Bancii Mondiale si ONU, blocada a ucis practic toate exporturile din Fasia Gaza, aducand la marginea prapastiei economia micii enclave inconjurate de Egipt, Israel si Marea Mediterana. De asemenea, a privat de libertatea de miscare o mare parte a celor 1,9 milioane de palestinieni din Gaza.