Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat miercuri dispus la "un dialog constructiv" cu premierul britanic, Theresa May, care a fost recent investita oficial in functie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Vladimir Putin a confirmat dorinta sa de a avea un dialog constructiv si a colabora cu premierul britanic asupra chestiunilor actuale privind relatiile bilaterale si agenda internationala", a informat Kremlinul intr-un comunicat.

Fostul ministru conservator de interne, in varsta de 59 de ani, a acceptat miercuri invitatia din partea reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern.

Anterior, Elisabeta a II-a l-a primit pe predecesorul acesteia, David Cameron, care i-a inmanat demisia.

Vladimir Putin "i-a multumit lui David Cameron pentru cooperarea sa (cu Rusia) si s-a aratat increzator in faptul ca relatiile ruso-britanice au un potential pozitiv", potrivit Kremlinului.

"Sper ca experienta ta politica bogata va fi pusa in folosul Marii Britanii si al sferei internationale", a declarat presedintele rus intr-o telegrama adresata lui David Cameron, a adaugat comunicatul.

La sfarsitul lunii iunie, Vladimir Putin a afirmat ca votul istoric al cetatenilor britanici in favoarea retragerii Regatului Unit din UE va avea un "efect traumatizant" care "va fi resimtit vreme indelungata".

Liderul de la Kremlin a subliniat ca votul asupra Brexitului a fost provocat de "atitudinea aroganta si superficiala" a guvernului britanic.

Relatiile dintre Marea Britanie si Rusia au avut de suferit in ultimii ani, in special din cauza unor scandaluri de spionaj, dar si a anchetei asupra decesului la Londra in 2006 a fostul agent al FSB (serviciile secrete ruse) Aleksandr Litvinenko.

De asemenea, Londra este unul dintre cei mai ferventi aparatori ai sanctiunilor occidentale adoptate in 2014 impotriva Rusiei pentru presupusul rol jucat de Moscova in criza ucraineana.