Ambasadorii celor 28 de tari membre ale NATO si omologii lor rusi au constatat inca o data "divergentele profunde si persistente" legate de conflictul din Ucraina, iar dialogul lor de miercuri, la Bruxelles, nu a permis o "convergenta de vederi", a declarat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"Actiunile Rusiei in Ucraina au subminat securitatea in zona euro-atlantica", a afirmat Stoltenberg, care a calificat insa atmosfera intalnirii drept "buna si sincera".

Ambasadorii celor 28 de tari membre si omologul lor rus Alexandr Grushko au discutat aproape trei ore la sediul NATO de la Bruxelles, pentru prima oara de la recentul summit de la Varsovia. Atunci, liderii Aliantei au decis trimiterea a pana la 4.000 de soldati pe flancul estic.

Aceasta reuniune de miercuri a "consiliului NATO - Rusia", o instanta de dialog aproape inexistenta dupa izbucnirea crizei ucrainene, este doar a doua in ultimii doi ani.

"Nu a existat o convergenta de vederi astazi, Dar a fost o ocazie importanta pentru a ne clarifica pozitiile", a spus Stoltenberg.

Ambasadorul rus si-a exprimat regretul pentru amplasarea, incepand cu 2017, a celor patru batalioane NATO in tarile baltice si in Polonia.

"Masurile privind flancul estic nu sunt justificate. Ele sunt excesive si contraproductive", a sustinut Grushko, care considera ca aceste decizii "ne readuc intr-o atmosfera de Razboi Rece".

"Modelul de confruntare care ne este impus nu ne intereseaza", a mai spus acesta.

Tarile NATO refuza sa recunoasca anexarea Crimeii, "ilegala si ilegitima", a reafirmat Stoltenberg.